Počelo prolećno zasedanje Sabora SPC

Danas počinje redovno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora. I ove godine zasedanje je započelo svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi svetih Apostola u Pećkoj Patrijaršiji, a radni deo će početi, kako se očekuje, danas u popodnevnim satima u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

0
476

Sabor je najviše zakonodavno telo Crkve i okuplja arhijereje iz celog sveta, a predsedava mu prvi među jednakima, patrijarh Irinej.

Sabor se po pravilu okupljao dva puta godišnje, na prolećnom i jesenjem zasedanju, što nije slučaj poslednjih nekoliko godina, najverovatnije zbog nastojanja crkve da štedi.

Poslednjih godina održava se samo prolećno zasedanje, koje traje po nekoliko dana i uobičajeno izaziva pažnju javnosti.

Teme Sabora se nikada ne najavljuju, pa se o njima u medijima najčešće nagađa.

Na prošlogodišnjem prolećnom zasedanju arhijereji su se dogovorili da se što pre započne sa priprema za proslavu 800-godišnjice samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve (1219 – 2019), u saradnji sa organima Srbije i Republike Srpske i sa svim relevantnim naučnim i kulturnim institucijama srpskog naroda.

Sabor redovno razmatra unutrašnje i spoljne odnose sa pravoslavnim crkvama, pa je tako prošlog maja konstatovana izuzetno dobra saradnja s svima, osim sa rumunskom Patrijaršijom, čiji episkopi i sveštenici, kako je tada saopšteno, već godinama, nekanonski i nebratoljubivo upadaju u područja jurisdikcije SPC u Istočnoj Srbiji.

Sabor je tada pozvao Rumunsku crkvu da sa tim prestane ili će, kako je najavljeno, u suprotnom SPC biti primorana da prekine liturgijsko i kanonsko opštenje sa tom crkvom. Ne treba isključiti mogućnost da će najviše zakonodavno crkveno telo i ove godine razmatrati kadrovska pitanja i upražnjena mesta vladika u jednom broju eparhija. (RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.