POČELO PRETRESANJE TORBI SREDŠKOLACA

1243

Prvi školski dan u Novom Sadu protekao je mirno. Oko 3.500 novosadskih đaka prvaka juče je prvi put selo u školske klupe. Uplašeni, zbunjeni, ali i doterani i radoznali spremno su dočekali školsko zvono. U srednjim školima s novom školskom godinom počela je i praksa nasumičnog pretresanja torbi.

ZVONO – Zbog nasilja u školama, a u dogovoru sa Savetom roditelja, biće uveden nasumičan pregled školskih torbi. Nećemo pregledati sve torbe, ali ćemo ovako delovati preventivno – najavio je Stanko Matić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola.

U novosadskim srednjim školama još grupišu učenike, ali najavljuju da će zbog nedovoljne zainteresovanosti đaka da upisuju zanatske smerove, više od 10 odeljenja, mahom u tehničkim školama, biti ugašeno.
– Čini mi se da će u srednjoj biti bolje nego u osnovnoj školi, jer u odeljenju imam četvoro drugova s kojima se družim ceo život – kaže Stefan Stanić, učenik Srednje mašinske škole.

Ipak, juče je najveselije bilo među decom koja su prvi put sela u školske klupe.
– U školu me je dovela mama. Ovde ću da učim, ali već znam slova – ponosno je rekla sedmogodišnja Marina, učenica Osnovne škole “Đorđe Natošević”, dok je njen brat blizanac Marko dodao da zna da broji do deset.

Roditelji su se pobrinuli da đaci do škole stignu bezbedno.
– U početku ćemo ih voditi u školu, ali će kasnije kada nauče dolaziti sami. Ima dosta đaka iz zgrade koji su prvaci, pa će u školu ići zajedno. Za sada se vidi da su svi uplašeni, ali im je ujedno i interesantno – kaže Sanja Miloradov, majka sedmogodišnje Sare, koja priznaje da prvi školski dan i roditelji imaju veliku tremu.
Dolazak brucoša u Novi Sad tek predstoji. Za sada su tu samo oni koji dođu da potraže stan u kome će živeti, a predavanja na fakultetima počinju početkom oktobra.

 (24 sata)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.