Počelo postavljanje dezobarijera

VIDEO K9: U našem gradu je počelo postavljanje dezobarijera na ulaze stambenih zgrada kao jedna od mera u sprečavanju širenja zaraze Kovid-19 virusom.

0
71

Grad Novi Sad je, po odluci Gradskog štaba za vanredne situacije, nabavio preko 4.000 dezobarijera koje se, kako je rečeno, postavljaju u svim ulazima stambenih zgrada na teritoriji grada, a nabavljena je i potrebna količina sredstava za dezinfekciju.

Time su, stoji u saopštenju, dodatno pojačane preventivne mere koje Grad Novi Sad sprovodi u cilju zaštite zdravlja i života građana i sprečavanja širenja zaraze tokom pandemije korona virusa. Prema navodima struke, dezobarijere predstavljaju prvu linija odbrane od ulaska zaraze u objekat, kao i njenog širenja sa objekta na objekat, a koriste se na ulazima u zatvorene prostore.

Na postavljanju barijera u ulazima i njihovom inicijalnom punjenju dezificijensom rade ekipe “Ciklonizacije”, uz podršku operativaca JKP “Stan” i JKP “Gradsko zelenilo” i prema preporuci Štaba, preduzeća će raditi maksimalnim kapacitetom, kako bi svi ulazi barijere dobili u što kraćem roku. Pre postavljanja barijere, ekipe izvode i tretmane dezinfekcije ulaza zgrade.

Na mestu postavljanja dezobarijere biće istaknuta i uputstva. Dezobarijera predstavlja plitku posudu sa upijajućim medijumom (sunđer) i rastvorom dezificijensa. Prema pravilima o postavljanju i korišćenju dezobarijere, prlikom ulaska/izlaska iz objekta stanari treba obućom da ugaze u dezobarijeru.

Dezificijens u dezobarijeri potrebno je menjati ili dopunjavati u skladu sa frekventnošću ulazaka i izlazaka u i iz objekta. Ukoliko se dezificijens potroši, ili se razvodni usled atmosferskih padavina, sunđer je potrebno odmah dopuniti.

Za brigu o dezobarijerama i njihovo održavanj, prema preporuci Gradskog štaba za vanredne situacije, zaduženi su profesionalni upravnici stambenih zajednica i upravnici iz redova stanara koje će u narednim danima kontaktirati zaposleni u JKP “Parking servis”, JP SPC “Vojvodina” i drugih gradskih preduzeća, koji će im po dogovoru dostavljati potrebne količine dezificijensa za održavanje ovih dezobarijera.

Upravnici će biti u obavezi da preuzmu preparate i da ih, prema priloženom uputstvu koriste, kako bi dezobarijere funkcionisale.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.