Počelo polaganje završnog ispita za osmake

VIDEO K9: Polaganje završnog ispita za učenike osnovnih škola u Srbiji počelo je danas testovima iz srpskog ili maternjeg jezika. Sutra osmaci polažu matematiku, a u petak kombinovani test znanja sa pitanjima iz pet predmeta - biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

0
440

Prvog dana male mature učenici su rešavali testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Kako je direktor OŠ “Kosta Trifković” Milan Spasojević rekao za Kanal 9, deca su došla na vreme i testiranje počelo tačno u devet sati. Pre početka ispita, učenici su dobili sve instrukcije i uputstva o tome kako se moraju ponašati i kako pravilno da ispunjavaju testove.

“Ono što je najbitnije je postupak rada na samom testu, kako ne bi napravili propuste. U žurbi mogu napraviti grešeke samog odgovora, s obzirom da je najavljeno da će sam test iz srpskog jezika biti sa većim brojem zadataka otvorenog tipa, što znači da će učenici upisivati odgovor”, rekao je Spasojević.

Direktor napominje da su u testovima učenici mogli da očekuju i trik pitanja, naročito u oblasti pravopisa, a imali su dovoljno vremena i da se upoznaju sa pravilima i testovima.

“Bar prema rezultatima probnog ispita, možemo očekivati dobre rezultate na testiranju iz srpskog i ostala dva testa. Naravno da učenicima želim da osvoje što više bodova, jer to im je potrebno, kao i malo sreće, za upis u srednju školu”, naveo je Spasojević.

U školi je dežuralo 13 nastavnika iz drugih osnovnih škola. Radilo se u dve učionice i ukupno je test polagalo 112 učenika. Testove će pregledati komisije koje su sastavljane od nastavnika iz drugih škola i koje su nezavisne, tvrdi Spasojević.

“Naravno da se mi nadamo pravilnoj izradi testa, a učenici zajedno sa svojim roditeljima imaju pravo podnošenja žalbe školskoj komisiji 19. juna, a okružnoj komisiji 20. juna, u utorak”, kazao je Spasojević.

Nа osnovu uspehа nа zаvršnom ispitu đak može dа osvoji nаjviše 30 bodovа, odnosno nаjviše po 10 bodovа nа tri testa. Nа osnovu opšteg uspehа od šestog do osmog rаzredа, učenici mogu dа ostvare nаjviše 70 bodovа.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 18. juna, a konačni 23. juna, a dan kasnije učenici podnose želje i, kako Spasojević kaže, trebalo bi listu želja maksimalno ispuniti, a ima mesta za 20 želja.

Rešenja testa koji su osmaci polagali danas Ministarstvo prosvete objavilo je na svom sajtu i mogu se pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.