Počelo merenje koncentracije radona u školama

VIDEO K9: Od početka meseca u svim predškolskim i školskim ustanova širom Srbije počelo merenje koncentracije radona.

0
196

Osim u predškolskim ustanovama, ove godine su i u osnovnim školama od 1. marta postavljeni uređaji za merenje koncentracije radona, prirodnog gasa koji nastaje radioaktivnim raspadom uranijuma.

Zavisno od broja učenika, svaka škola je dobila određen broj detektora, koji su najčešće postavljeni u podrume ili prizemlja objekata, jer je koncentracija radona najveća pri tlu i u zemlji, a kasnije se širi kroz čitavu građevinu.

Pet ovih uređaja dobila je i novosadska OŠ “Kosta Trifković” u kojoj nastavu pohađa više od 1300 đaka.

“Svetska zdravstvena organizacija ga je proglasila jednim od rizičnih faktora za izazivanje karcinoma pluća, on je odmah na drugom mestu iza duvanskog dima,. Prilikom raspada uranijuma on iz dubljih slojeva zimljine kore dospeva do svih delova na površinu, tako da on u otvorenom prostoru nema nekog posebnog uticaja na organizam čoveka”, rekao je Milan Spasojević, direktor OŠ Kosta Trifković.

U zatvorenom prostoru koncentracija radona se povećava, a to u kojoj meri će biti zastupljen pretežno zavisi od građevinskih materijala koji se koriste u izradi objekata. Akcijom se želi proceniti izloženosti tom gasu u zatvorenim prostorijama, u kojima boravi veći broj ljudi, odnosno dece.

“Merenje se vrši od 1. marta do kraja maja. Uređaj koji je instaliran i postavljen u prostorijama škole je vrlo jednostavan, radi se o uređaju koji u sebi sadrži materije koje u sebi nemaju nikakvog zračenja i koji se predaje i vraća nazad zajedno sa jednim upitnikom koji se dobije na početku i popuni se kad je postavljeno, podaci o školi itd”, naveo je Spasojević.

Upitnik će biti prosleđen Direktoratu za radijacionu i nuklearnu bezbednost Srbije, nakon čega će uslediti optičko čitanje same količine koncentracije radona, koje se vrši u posebnim laboratorijama u Švedskoj. Ovo je, ističe Spasojević, pilot projekat, jer je to prvi put da se ova akcija realizuje školskim ustanovama.

“Ranije je već rađeno kod predškolskih ustanova, cilj ovih merenja jeste da bi se napravio akcioni plan za celu Republiku Srbiju, upravo to radi direkcija koja učestvuje, Ministrastvo prosvete je jedno od ministarstava koje učestvuje u ovoj akciji merenja radona”, kazao j eSpasojević.

Sredstva za 5000 detektora za merenje koncentracije radona obezbedila je Međunarodna agencija za atomsku energiju, dok je Direktorat za radijacionu i nuklearnu bezbednost Srbije nosilac i kordinator ovog projekta po školama i vrtićima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.