Počelo kulturno leto u Novom Sadu

VIDEO K9: Svečanim otvaranjem izložbe ,,Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog'' sinoć je otvorena manifestacija ,,Leto na Trgu galerija''. Ovaj tradicionalni kulturni program za Novosađane ove godine organizuju tri galerijske ustanove.

0
662

Za sugrađane u okviru Leta na Trgu galerija, svakog četvrtka od 21 do 23 časa, do kraja avgusta, besplatan kulturni program organizuju Galerija Matice Srpske, Galerija likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

“Ova letnja tema u potpunosti se uklapa u program manifestacije samim tim što su naši prateći programi na manifestaciji vezani za izložbu i za predstavljanje mediteranskih zemalja, Hrvatsku, Crnu Goru i Francusku, dakle to će biti tri zemlje koje su izdvojene da se predstave na ,,Letu na Trgu galerija””, rekla je Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Sugrađane na ovom prostoru tokom leta očekuje zanimljiv program sa akcentom na svetsku kulturnu baštinu – filmske projekcije, putopisne priče, predavanja, muzika i druženje. U okviru manifestacije biće uključena i proslava jubileja, 120 godina od rođenja Milana Konjevića.

“2. avgusta ćemo napraviti projekciju filma ,,Sunce, žito” koji je inspirisan istoimenim filmom snimljenim 1962. godine kada je Milan Konjević slikao na krovu OŠ ,,Đorđe Natošević” u Novom Sadu i film je nastao u realizaciji Spomen zbirke, Akademije umetnosti u NS i same škole”, kazala je Kvas.

Narednog četvrtka, 21. juna, posetiocima na Trgu galerija biće prikazan film ,,Klimt”, omaž čuvenom bečkom umetniku, u režiji Raula Ruiza, s Džonom Malkovičem u glavnoj ulozi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.