Počeli radovi Rabe – Mađarska granica

VIDEO K9: Radovi na rehabilitaciji državnog puta od mesta Rabe do državne granice sa Mađarskom počeli su pre dva dana, a po njihovom završetku biće stvoreni uslovi za otvaranje novog graničnog prelaza.

157

Počeli su radovi na rehabilitaciji državnog puta II B reda broj 302 od mesta Rabe do državne granice sa Mađarskom, dužine 1.367 metara.

Rehabilitacija puta izvodi se u okviru zajedničkog infrastrukturnog projekta Srbije i Mađarske – „Razvoj prelaznog puta u oblasti Kubekhaza – Rabe“, koji se finasira iz Interreg IPA fondova Evropske unije.

“Danas smo ovde i možemo sa ponosom da kažemo da se radovi koji su započeli pre par dana uspešno odvijaju i da ćemo u narednih mesec i po dana moći da imamo i poslednje metre asfalta koji će se spojiti sa deonicom koju su mađarski partneri, Nacionalna infrastrukturna agencija iz Mađarske privela kraju. To će biti, ustvari, kraj ovog projekta međugranične saradnje koja se finansira iz IPA projekta Evropske Unije čija je vrednost pet i po miliona evra”, rekla je Biljana Vuksanović, izvršna direktorka JP Putevi Srbije.

Za javna preduzeća putevi Srbije za ove radove odvojeno je oko 580 hiljada evra, a sredstva iz donacija će biti negde oko 510 hiljada evra.

Završetkom radova stvoriće se uslovi za otvaranje novog graničnog prelaza koji će poboljšati mobilnost, kvalitet transporta, potpomoći privredne aktivnosti stanovništva i ekonomski osnažiti pogranična naselja na tromeđi Mađarske, Srbije i Rumunije.

“Što se Zavoda za urbanizam Vojvodine tiče napomenuo bih samo deo poslova koji je za ove tri godine urađeno koji je definitivno najbitnije spomenuti, a to je revizija projetno-tehničke dokumentacije u odnosu na 48, 7 kilometara puta što je bio i preduslov da kolege iz Javnog preduzeća Putevi Srbije raspišu javnu nabavku za izvođenje radova. Izvođenje radova je pre nedelju dana krenulo. Tako da se u narednom periodu od mesec, mesec i po dana naš put spaja sa putem kolega koji su takoreći završili realizaciju”, naveo je Predrag Knežević, direktor JP Zavod za urbanizam Vojvodine.

Projekat realizuju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, JP „Putevi Srbije“, JP „Zavod za urbanizam Vojvodine“ i mađarska Nacionalna agencija za infrastrukturu. Rok za završetak radova je 30. septembar ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.