Počeli Prolećni Brankovi dani

VIDEO K9: Manifestacija pod nazivom Prolećni Brankovi dani svečano je juče otvorena u Karlovačkoj gimnaziji. Manifestacija traje do 28. marta, a u okviru nje biće predstavljeni časopisi za mlade, promovisane novi prvenci i knjige Brankovog kola.

0
362

Prolećni Brankovi dani počeli su u najpozantijoj srpskoj gimnaziji, Gimnaziji u Sremskim Karlovcima, čiji je Branko Radičević bio đak.

Manifestacija je počela 15. marta, na dan kada je rođen Branko Radičević pre 193 godine po starom kalendaru, a u znaku 170. godišnjice izlaska prve Radičevićeve knjige “Pesme” u Beču. Tim povodom uručene su i nagrade “Pečat varoši sremskokarlovačke” Milošu Kordiću za zbirku “Predvečerje” i Ranku Preradoviću za izabrana dela, a povodom 50-ogodišnjice njihovog pesničkog puta.

U narednim danima, u okviru manifestacije koja veliča ime Branka Radičevića i podseća na njegov značaj, biće održana promocija prvenca Brankovog kola autora Rastka Lončara i promocija novih knjiga Brankovog kola. Takođe, recitovanjem Brankovih stihova u Pozorištu mladih biće obeležen i Dan poezije.

Prolećni Brankovi dani završavaju se 28. marta, na dan kada je Radičević rođen po novom kalendaru.

Podsetimo, Aleksije Radičević rođen je u Slavonskom Brodu, osnovnu školu završio je u Zemunu, dok je Gimnaziju završio u Sremskim Karlovcima. Prema izvorima, “Aca je bio najodličniji đak sa kaligrafskim rukopisom”. 1841. je krenuo na studije filozofije u Temišvaru, nakon čega se preselio u Beč. Prilikom izlaska njegove prve knjige “Pesme”, pre 170. godina u Beču, preveo je i svoje ime sa grčkog, Aleksios, na srpski, Branko. Njegova poezija pripada epohi romantizma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.