Počeli pripremni radovi pčelara

VIDEO K9: Lepi dani i sve bliže proleće signal je pčelarima da počnu sa pripremnim radovima na svojim košnicama, kako bi prinos meda bio što bogatiji u letnjem periodu.

0
409

Krajem februara i početkom marta pčelari bi trebalo da obiđu svoje košnice kako bi se uverili da sva pčelinja društva u njima preživela kažu u Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine.

Tu su istali radovi oko košnica, poput čišćenja podnjača koje treba obaviti u ovom periodu.

“Pčelari sad moraju da pogledaju da li su sve matice u društvu, da li ima legla, znači, ako nema legla ili ako nema matice, onda da na neki način to izregulišu. D li dodavanjem matice iz rezerve, ili pak možda spajanjem društava, uglavnom moraju to što pre da reše”, rekao je Stojan Anđelković, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Ovaj i sledeći mesec biće burni za pčele, naročito jer one tada polažu jaja u ćelijama, istakao je Anđelković i dodao da je zadatak pčelara da u tom periodu obrate pažnju da matice uvek imaju prazne ćelije za polaganje, kako ne bi došlo do rojidbe.

“Rojidba se obično događa u maju odn. početkom juna, ali da se to ne bi dogodilo, mi o tome već sada moramo da brinemo. Znači, pčelari moraju dodavati prazno saće ili satne osnove za izvlačenje. Kada vreme dozvoli, znači kada se dnevne temperature stabilizuju oko 20 stepeni, onda mogu da dodaju satne osnove odmah pored legla”, naveo je Anđelković.

Vreme je i za planiranje paše na kojoj će biti postavljene košnice, što treba raditi u saradnji s ratarima i poljoprivrednicima.

“Jer normalno da svako želi da zaštiti svoj proizvod, tako i mi želimo da zaštitimo naše pčele, pa molimo ujedno i voćare i poljoprivrednike da ne prskaju voće ili poljoprivredne kulture kada cvetaju, naročito insekticidima, jer je to pogubno za naše pčele. Zakon to i kaže, međutim, u praksi se to baš ne radi po zakonu, imamo često gubitke i štete”, kazao je Anđelković.

On je u ime pčelara apelovao na ratare da ih blagovremeno obaveste o prskanju, kako bi košnice na vreme bile uklonjene i izbegnuto trovanje pčela.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.