Počeli “Dani matematike” u Novom Sadu

VIDEO K9: Manifestacija "Dani matematike u Novom Sadu" počela je danas na Prirodno - matematičkom fakultetu u Novom Sadu i trajaće do subote, do 14. decembra. Biće održana brojna predavanja i tribine namenjene srednjoškolcima. Cilj je prikazati primene matematike u svetu i kod nas koje mogu doprineti podizanju kvaliteta života.

121

Tradicionalni “Dani matematike” u Novom Sadu počeli su na Prirodno – matematičkom fakultetu, a manifestacija je zamišljena kao putovanje kroz brojne primene matematike u podizanju kvaliteta života ljudi, od predviđanja elementarnih nepogoda, preko otkrivanja novih lekova i medicinksih pomagala, trgovanja na berzi i osiguranja imovine, do personalizovanih servisa za online kupovinu i zaštite privatnosti podataka na internetu. U tu svrhu stručnjaci iz ovih oblasti održaće niz predavanja za srednjoškolce.

“Danas, u sredu i u četvrtak imamo predavanja koja su više ovako naučna. To su predavanja profesora Kurilića, profesora Dolinke i gosta iz Belgije. Sutra, u utorak, imamo matematičku tribinu Primenjena matematika: nauka budućnosti. Tu ćemo prikazati raznorazne primene matematike u drugim naukama, recimo predviđanje zemljotresa, u medicini klinička istraživanja kako tu matematika može da pomogne, učini svet boljim”, kazala je dr Dora Seleši, redovna profesorka PMF-a.

Tokom manifestacije biće predstavljen i novi studijski program osnovnih studija, a to je upravo Primenjena matematika, koji kreće već od oktobra naredne godine.

“Imaće tri modula. To su modul analitika podataka, odnosno popularni data science sa statistikom, drugi modul je matematika finansija i treći modul tehno-matematika”, navela je Seleši.

Predavanja tokom “Dana matematike” su, kako je objasnila, namenjena svim zainteresovanim, pre svega srednjoškolcima i njihovim profesorima.

“U subotu ćemo imati i drugu tribinu “Koji su izazovi nastave matematike u savremenom svetu?” i imaćemo jednu lepu izložbu plakata koje su pripremili srednjoškolci u stilu nekog malog takmičenja, pa ćemo proglasiti pobednike”, kazala je Seleši.

Seleši je dodala da kod nas vlada veliko interesovanje mladih za matematiku, čemu svedoči i prisustvo velikog broja njih na pripremnim časovima za prijemne ispite čiji je prvi ciklus u toku.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.