Počela žetva pšenice

VIDEO K9: Žetva na vojvođanskim poljima je u toku, kao i prvi ugovori u Produktnoj berzi Novi Sad za pšenicu koja je rodila ove godine.

0
34

Situacija na Produktnoj berzi Novi Sad tokom prošle nedelje bila dosta mirna, žetva pšenice je počela i najveće interesovanje bilo upravo za kupovinom ove žitarice.

Na samom početku nedelje zabeleženo je odsustvo tražnje za kukuruzom. Posle objave o zasejanim površinama i veličini zaliha, cene su, prema rečima Miloš Janjić direktora Produktne berze Novi Sad, rasle u Čikagu,  a nakon snažnog rasta zabeleženog od sredine nedelje, došlo je do pojačane tražnje i na domaćem tržištu.

Na tržištu soje nema bitnijih promena, cena je na nivou od 74,70 dinara po kilogramu, zabeleženo je odsustvo potražnje pa je to dovelo do prethodnog pada cene ove uljarice. Tokom protekle nedelje nije registrovan ni jedan kupoprodajni ugovor.

Prethodna godina pokazala je da su žitarice ušle u ciklus visokih cena i u skorije vreme se ne očekuje njihov pad, kaže Janjić. Dalje stanje na berzi, dodaje on, najviše će ovisiti o klimatskim uslovima i od same potražnje pre svega velikih kupaca kao što je Kina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.