Počela zaštita od krpelja

VIDEO K9: Povoljne vremenska prilike donose i pojačan oprez i zaštitu od ujeda insekata, naročito onih koji često izazivaju alergije ili su potencijalni prenosnici zaraznih bolesti, poput krpelja.

232

 

 

Nakon hladnih zimskih dana, porast dnevnih temperatura vazduha prija ljudima, ali i insektima koji započinju novi ciklus razvoja i razmnožavanja.

Neki od njih, poput krpelja, spadaju u grupu protiv kojih se redovno sporovode sistematske zaštite građana.

“Ciklonizacija je u saradnji Gradskom upravom startovala sa ovogodišnjom sistematskom akcijom zaštite zdravlja građana od krpelja. Prvi deo akcije je monitoring, to je utvrđivanje prisutnosti brojnosti krpelja na terenu”, naveo je Dario Aćimović, portparol Ciklonizacije.

Nakon monitoringa na zelenim javnim površinama u gradu i prigradskim naseljima, a sa tretmanima bi radnici Ciklonizacije trebalo da počenu ove nedelje, što će zavisiti od vremenskih uslova.

“Tretmani podrazumevaju tretiranje preparatima tih zelenih javnih površina na kojima su krpelji detektovani. Koa i prethodnih godina, naravno, prioritet su zelene javne površine na kojima se okupljaju deca, to su parkovska i dečja igrališta i, naravno, prostori ostavljeni za izvođenje i istrčavanje kućnih ljubimaca”, dodao je Aćimović.

 

Tretmani se vrše i po pozivima građana koji u svojim dvorištima primete prisustvo krpelja.

Na našim prostorima krpelji na čoveka mogu preneti lajmsku bolest i virusni krpeljni meningoencefalitis, a mogu biti uzrok i većem broju oboljenja koje prenose na kućne ljubimce, naročito pse.

“Ono što građani treba da znaju jeste da se tretiraju isključivo uređene zelene javne površine. Ukoliko borave u svojim kućama ili svoje ljubimce vode na neke neuređene zelene površine, naš savet je uvek da pregledaju i sebe i svog kućnog ljubimca. Ukoliko uoče krpelja treba da se obrate lekaru, za kućnog ljubimca, naravno, veterinaru”, rekao  je Aćimović.

Sistematska akcija tretmana krpelja u Novom Sadu startovala je krajem februara i trajaće sve dok to vremenski uslovi budu diktirali, odnosno do kraja jeseni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.