Počela sezona za poljoprivrednike

VIDEO K9: Pred poljoprivrednim proizvođačima su radni meseci i većina njih se već nalazi u polju, a sa Institutu za ratarstvo i povrtarstvo im preporučuju da obilaze svoje useve i vode računa o njihovom napretku.

0
59

Kraj je februara i ratari se nalaze u polju, u ovom trenutku mahom u jeku prihrane pšenice.

U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo ističu da je pre radova u polju neophodno proveriti sadržaj nitratnog azota u zemljištu. Na taj način, ratari će znati koliko azotnih đubriva trebaju primeniti. Ipak, kako ističu, cene đubriva su izuzetno poskupele, što će se odraziti i na same ratare koji treba da obrate pažnju kako će ih i koliko primenjivati.

Posejana pšenica je u dobrom stanju, ističe prof. dr Dragana Latković sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Neophodno je, dodaje ona, voditi računa o vlažnosti zemljišta, jer je za nama meteoroški specifičan period.

Većina poljoprivrednika obavila je prvu prihranu pšenice, a sada je na redu, kako kaže Latković, veoma važna druga prihrana.

U ovom trenutku, preporuka poljoprivrednicima je da obilaze svoje useve, kako pšenice tako i uljane repice. Neophodno je, kaže Latković, proveravati i da li su prisutne bolesti ili štetočine, ali i raditi na zaštiti od glodara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.