Počela primena Zakona o lobiranju

VIDEO K9: U Srbiji danas počinje primena Zakona o lobiranju koji je usvojen u novembru prošle godine.

139

Stupanje na snegu Zakona o lobiranju, znači da zainteresovani budući lobisti mogu da se prijavljuju za obuku Agenciji za borbu protiv korupcije na čijem sajtu se nalaze svi detalji o tome.

Agenciji za borbu protiv korupcije ima sve nadležnosti u vezi sprovođenja zakona – od raspisivanja konkursa, obuke, izdavanja sertifikata, preko izrade pravilnika, do kontrolisanja rada u praksi, kako lobista, tako i lobiranih lica.

“Cilj Zakona o lobiranju je zaštita javnog interesa i dodatna izgradnja integriteta javnih funkcionera, što je dobro za svaku pravnu državi i funkcionisanje vladavine prava”, rekao je za list Politika direktor Agenciji za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić.

Srbija je, prema njegovim rečima, postupila u skladu sa zahtevima u vezi sa poglavljem 23 u pregovorima sa EU i po preporukama GREKO, a uz novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji će biti u primeni od 1. septembra sledeće godine, biće ostvaren dodatni napredak u evrontegracijama.

Lobiranjem će moći da se bave domaća i pravna i fizička lica, koja su upisana u registar koji vodi Agencija, kao i strana fizička i pravna lica, ukoliko su upisani u registar svoje matične države, kao i u posebnu evidenciju stranih lobista koju vodi Agencija.

Novi Zakon o lobiranju predviđa da poslanici, ministri i drugi bez zadrške prijavljuju svoje kontakte s lobistima, a dužni su to da urade u roku od 15 dana, a jedna od ključnih stvari je da lobirano lice ne sme da primi apsolutno nikakvu naknadu.

Politika navodi i da se informacije, stavovi i mišljenja o zakonima i drugim propisima objavljenim u sredstvima javnog informisanja, na primer, ne smatraju lobiranjem, kao ni građanske inicijative upućene organima vlasti na predložena rešenja zakona i drugih propisa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.