Počela predavanja o dijabetesu

VIDEO K9: U Savetovalištu za dijabetes novosadskog Doma zdravlja počela su februarska predavanja o šećernoj bolesti.

375

Prvo predavanje sa temom “Dijabetes i gojaznost” i zainteresovani sugrađani su imali priliku da čuju u Domu zdravlja na Limanu, a u Savetovalištu kažu da pojedinačna predavanja za pacijente imaju svakodnevno.

“Suština predavanja je da ih jednostavno uputimo u neke, da kažem, pravilnije oblike ponašanja u dijabetu, znači, ono što bi trebalo da isprave, ono što bi trebalo da primene, da im olakšamo te nedoumice šta sa čim može, sme, šta je rizičnije za šećer, šta je manje rizično. Cela svrha predavanja je u tome”, navela je Vesna Sremac, koordinatorka u Savetovalištu za dijabetes.

Grupna predavanja su utorkom od 17 časova u Domu zdravlja na Limanu i sredom u isto vreme u objektu “Jovan Jovanović Zmaj” i njih posećuju ne samo pacijenti već i sugrađani koji nemaju ovu bolest, ali žele da se informišu kako bi predupredili oboljevanje od dijabetesa ili na pravi način pomogli obolelom članu porodice.

A ono u čemu većina pacijenata greši je odabir namirnica.

“Velika greška nam je, svih nas koji i nemamo neki metabolički sindrom, upotreba brašana, pogotovo belog brašna, testa. Trebalo bi ih redukovati, ne izbaciti, ali pravilno koristiti, da ta testa koja koristimo ne budu od belog brašna tom 400 ili 500, nego da budu od integralnog, crnog, raženog, da odaberemo ono što nama odgovara i da upotreba tsta bude u onom dozvoljenom obliku, parče hleba ili dva, da to ne budu pržena ili pečena testa tipa burek ili mekike ili pogačice sa čvarcima. To je nešto što nije prihvatljivo”, kazala je Sremac.

Skrob, odnosno ugljene hidrate, koji u ishrani moraju biti zastupljeni u procentu od 50 do 55% ne možemo izbaciti, upozorila je Sremac.

“Ali, kakav skrob? Složeni skrob, iz povrća, iz integralne testenine, iz integralnih žitarica”, upozorila je ona.

Narednog utorka, odnosno srede, zainteresovani će na ovim predavanjima moći da se informišu o značaju glikemijskog indeksa namirnica u ishrani dijabetesnih pacijenata, a do kraja meseca planirana su i predavanja sa temama “Dijabetes i povišene masnoće u krvi” i “Značaj samokontrole šećera u krvi za određivanje količine ugljenih hidrata u ishrani dijabetičara”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.