Počela obnova Almaškog kraja

VIDEO K9: Obnova starog jezgra Novog Sada, Almaškog kraja, uveliko je počela. Radovi će se prema ovom strateški bitnom projektu, odvijati u fazama i trajaće narednih pet do šest godina.

0
64

Počela je obnova Almaškog kraja u Novom Sadu, kulturno-istorijske celine koja ima zaštićen status na nacionalnom nivou.

Trenutno su aktuelni radovi na infrastrukturi, uz nadzor projektanata i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

U srcu starog Novog Sada biće obnovljeno više od 23 hektara površine ove zaštićene zone, a pored infrastrukture biće uređeno preko 6,5 km ulica, nekoliko stotina objekata, kuća, fasada, krovova… Veliki deo naselja postaće pešačka zona, a trotoare i kolovoze treba da zamene ploče i kaldrma. Planirana je i sadnja više od 200 novih stabala i formiranje nekoliko novih trgova.

Obnova će biti rađena u fazama i trajaće narednih 5 do 6 godina, a najveći deo radova biće izvođen tokom ove i naredne godine. Koštaće oko 2,3 milijarde dinara koje su obezbedili Pokrajina i Grad Novi Sad.

Prvi meštani ovog naselja, iz kojeg je iznikao grad Novi Sad, došli su iz sela Almaša 1717. godine i naselili tadašnji Petrovaradinski šanac, koji je danas centar Novog Sada. Mnoge znamenite ličnosti živele su su baš u ovom kraju u kojem se i danas nalazi nekoliko spomenika kulture, poput zgrada Jovine gimnazije, Matice srpske, Almaške crkve.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.