Počela Novosadska jesen: Papir za cveće ili drveće

VIDEO K9: Udruženje Inžinjeri zaštite životne sredine i ove godine su organizovali akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća. Ovu zamenu sugrađani mogu obaviti na štandu ovog udruženja na SPENS-u, u okviru manifestacije Novosadska jesen.

852

Akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća Udruženje Inžinjeri zaštite životne sredine uspešno realizuju po sedmi put.

“Dakle, 10 kilograma ko bude doneo starog papira dobiće sadnicu cveća, a za 60 kilograma dajemo jednu sadnicu drveća. Pozivamo sve naše sugrađane da, kao što su se svake godine odazvali, odazovu se i ove godine”, kaže Tatjana Jezdimirović, iz Inžinjera zaštite životne sredine.

Sadnica cveća i drveća ima dovoljno, a prema ranijim iskustvima, najveći odziv sugrađana očekuje se poslednjih dana manifestacije.

“Ovde smo do subote, u subotu radimo samo do 12 sati, inače smo svakog dana tu, od 8 časova ujutro do osam uveče, na štandu Inžinjera zaštite životne sredine, građani mogu doći, doneti papir i uzeti svoje poklone”, kaže Tatjana. 

Prikupljeni papir se šalje na reciklažu, u cilju štednje, održanja životne sredine i energije, jer se reciklažom jedne tone papira štedi 17 stabala drveća.

“Zašto se on reciklira, to je jako zanimljivo. Zato što mi, zapravo, reciklažom sačuvamo 17 stabala drveća, sačuvamo 32 hiljade litara vode koja se, inače u procesu, da se ne reciklira, odnosno, kada bi od drveća pravili taj papir iskoristili 1.400 litara goriva, a mi sve to želimo da sačuvamo, da uštedimo i energiju ljudima i da sačuvamo naše drveće. Procenjeno je da na godišnjem nivou svaka porodica potroši šest novih stabala drveća”, navodi Jezdimirović. 

Ova akcija jedan je načina da se skrene pažnja građanima na očuvanje zdravog okruženja jer u brizi o zdravom načinu života, zaključila je Jezdimirović, pored toga što vodimo računa o tome šta jedemo i da li se dovoljno krećemo, moramo da brinemo i o našoj životnoj sredini.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.