Počela letnja škola na EDUKONS-u

VIDEO K9: Po treći put Univerzitet EDUCONS iz Sremske Kamenice organizuje letnju međunarodnu školu za studente iz Azije, na kojoj će ih upoznati sa našim gradom kroz kreativne radionice.

544

Ove godine EDUCONS je ugostio studente sa Tajvana i Honkonga. Njih 28 će imati priliku da upoznaju naš grad, ali i da se oprobaju u stručnoj praksi.

“EDUKONS je ušao u program razmene profesorskog kadra naša profesorka tamo boravi na Tajvanu. Na bazi informacija na našem univerzitetu mi smo se sastali sa tim ljudima i to su dva cenjena univerziteta koja su prepoznali EDUCONS i privatne institucije, s obzirom da su glavne institucije u tom delu sveta, uglavnom su privatne institucije”, rekao je prof. dr Aleksandar Andrejević, rektor Univerziteta EDUKONS.

 

“Studenti su iz različitih zemalja, oni su sami po sebi već prilično jedna međunarodna grupa. Imamo studente iz Vijetnama, iz Indonezije, iz Malezije, iz Honkonga, Kine, Tajvana, Mozambika, tako da je to jedna međunarodna grupa od 30-ak studenata. Letnja škola traje celi juli, dve nedelje su predavanja, sa određenim kreativnim radionicama”, dodala je Slađana Čubrilo, vanredna profesorka na EDUCONS-u.

Glavna tema celog ovog letnjeg programa je urbani – ruralni razvoj, ali je akcenat na učenju kroz praksu, kaže Čubrilo i dodaje da će studenti kroz radionice dobijati projekte koje će morati da završe u dve nedelje.

“Razne su teme od, na primer, Evropske unije, društveno političkog konteksta u regionu Balkana, probaćemo malo da ih upoznamo malo bliže sa situacijom u Evropi i Balkanu. Imaće i kreativne gradove, imaće i puno priča vezano za inovaciju. Druga nedelja letnje škole biće vezana za ruralni razvoj, ruralni turizam i organsku poljoprivredu, tako da će puno lepih stvari videti”, najavila je Čubrilo.

Pored predavanja, ovi studenti će, kako kažu, obići naše manastire, salaše, Petrovaradinsku tvrđavu, a nakon toga imaće dve nedelje poslovnu praksu.

“Imamo 2 studentkinje iz Honkonga koje studiraju kreativne medije i radiće praksu na RTV Vojvodine, onda imamo studente koji studiraju inženjering, oni će raditi u softverskim firmama ovde u Novom Sadu, imamo studente koji studiraju biznis, oni će raditi u raznim kompanijama. Imamo studentkinju koja studira arhitekturu koja će biti u jednom jako modernom birou ovde, tako da ima stvarno raznih profila, nisu svi studenti biznisa, oni su studenti baš onako različitih studijskih programa i onda nam je baš bilo izazovno pronaći pravo mesto da i oni budu zadovoljni”, istakla je Čubrilo.

 

“Studentkinja sam Iši Univerziteta na Tajvanu, jedan od međunarodnih studenata. Došla sam u Srbiju na Međunarodni letnji program na Univerzitetu EDUCONS. Vrlo sam srećna da imam priliku da ovde na nekom međunarodnom okruženju učim. Za nas je na Tajvanu izuzetno važno međunarodno okruženje “, rekla je Nguyen Minh Ngan, studentkinja iz Vijetnama.

Ove godine strani studenti će na ovaj način boraviti u našem gradu do kraja jula. Međunarodna letnja škola na ovom univerzitetu proizvod je, kako ističu, dobre saradnje uspostavljene sa svetskim visokoškolskim ustanovama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.