Počela konferencija o saradnji pograničnih regiona

VIDEO K9: Počela je dvodnevna konferencija pod nazivom „Nova rešenja za budućnost prekograničnih regiona“ koja je u Novom Sadu okupila više od 140 učesnika iz svih evropskih regiona.

0
11

Regionalna saradnja je od izuzetnog značaja, posebno u neizvesnom vremenu u kom se nalazi ceo svet i skup u Novom Sadu je prilika da se konkretizuju novi modeli saradnje pograničnih regiona i na ovom i na drugim evropskim prostorima, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u svom obraćanju na konferenciji pod nazivom „Nova rešenja za budućnost prekograničnih regiona“ u Velikoj sali Skupštine Vojvodine.

Mirović je podsetio da je Vojvodina bila jedan od glavnih inicijatora osnivanja i institucionalizacije Regionalne saradnje Dunav–Kriš–Moriš–Tisa, koja uspešno funkcioniše već gotovo 25 godina i koja okuplja još sedam pograničnih županija iz Republike Mađarske i Republike Rumunije.

“Zajednički dokument o ovoj Regionalnoj saradnji, kao kvalitetnom primeru, jedan je od ukupno 46 sporazuma, protokola, memoranduma i drugih dokumenata koje je AP Vojvodina potpisala sa 36 regiona iz 17 zemalja širom sveta. Ovi podaci najbolje govore o našoj otvorenosti kako za saradnju pograničnih regiona, tako i za regionalnu saradnju u celini”, kazao je Mirović.

Kao dobar primer, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor naveo je saradnju između Srbije i Mađarske, u okviru koje je od 2007. do 2019. godine realizovan 71 projekat u vrednosti od 65 miliona evra. Podsetio je i da su od 184 opština u našoj zemlji, 54 pogranične.

Ovogodišnja dvodnevna konferencija Asocijacije evropskih pograničnih regiona (AEBR) okupila je više od 140 učesnika iz svih evropskih regiona.

Asocijaciju su osnovali 1971. godine prvi pogranični regioni koji su započeli prekograničnu saradnju u Evropi posle Drugog svetskog rata, jačajući integraciju građana preko nacionalnih granica sa ciljem zastupanja njihovih zajedničkih interesa, unapređivanja saradnje između pograničnih regiona širom Evrope, isticanja njihove uloge i promovisanja razmene iskustava, informacija i rešenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.