Počela izgradnja najdužeg podvodnog tunela na svetu (Video)

Nakon više od decenije planiranja, počeli su radovi na najdužem podvodnom tunelu na svetu.

0
25

Tunel Fermarnbelt povezivaće Dansku i Nemačku, spuštaće se i do 40 metara ispod Baltičkog mora i biće otvoren 2029. godine, piše Si-En-En.

Tunel koji će biti dug 18 kilometara jedan je od najvećih evropskih infrastrukturnih projekata, a u njega će biti uloženo preko sedam milijardi evra.

Tunel će prolaziti Femarnovim pojasom, tesnacem između nemačkog ostrva Femarn i danskog ostrva Loland, a zamišljen je kao alternativa trenutnoj trajektnoj liniji iz Rodbija i Putgardena koja svake godine prevozi milione putnika. Trajektu treba 45 minuta, a nakon izgradnje tunela, vozom će biti potrebno sedam, a automobilom deset minuta kako bi se iz jedne države prešlo u drugu.

Tunel, čiji je službeni naziv Fermarnbelt fiksd link, ujedno će biti i najduži kombinovani tunel na svetu – imaće komponente puta i železnice.

Sastojaće se od dva auto-puta, sa dve trake, koji će biti odvojeni službenim prolazom i dvema naelektrisanim železničkim prugama, prenosi Indeks.

Osim pozitivnog uticaja na putničke vozove i automobile, tunel će tako delovati i na teretne kamione i vozove. Naime, stvara se kopnena ruta između Švedske i srednje Evrope, koja će biti 160 kilometara kraća nego što je danas.

Trenutno se saobraćaj između Skandinavskog poluostrva i Nemačke preko Danske može odvijati trajektom preko Fermanbelta ili dužom rutom preko mostova između ostrva Zeland, Funen i poluostrva Jitland.

Projekat datira još iz 2008. godine kada su Nemačka i Danska potpisale ugovor o izgradnji tunela. Nakon toga je trebalo više od 10 godina kako bi obe države donele posebne zakone i sprovele povezane studije.

Iako je postupak sa danske strane dovršen, u Nemačkoj su se brojne organizacije žalile na ovaj projekat, prensoi B92.

Ipak, Mihael Lovendal Kruse iz Danskog društva za zaštitu prirode smatra da će projekat biti koristan za okolinu.

“Kao deo tunela Fermarnbelt stvoriće se nova prirodna područja i kameni grebeni na danskoj i nemačkoj strani. Prirodi je potreban prostor i kao rezultat toga biće više prostora za prirodu. Ali najviše koristi imaće klima. Vozovi će biti konkurencija avio-saobraćaju, a prevoz tereta električnim vozovima daleko je najbolje rešenje za životnu sredinu”, rekao je Kruse za Si-En-En. (sputnjik)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.