POČELA IZGRADNJA JUŽNOG TOKA

(VIDEO K9) Izgradnja Južnog toka gasovoda svečano je počela u naselju Šajkaš. Direktnim video linkom predsednik Tomislav Nikolić je dao znak iz Palate Srbija poručujući da je priključenje Srbije na Južni tok simbol napretka naše zemlje i garant snabdevanja bez neizvesnosti.

711

[quote_box_center] Na izgradnji gasovoda će biti angažovano stotine inženjera i na hiljade radnika, a posebno je značajno što će na tom projektu raditi firme iz Srbije. Zahvaljujući Južnom toku, Srbija će u narednom periodu postati eneregetsko regionalno čvorište, naveo je premijer Srbije Ivica Dačić. [/quote_box_center]
Povodom početka radova na gradnji deonice Južnog toka kroz Srbiju naglašeno je da je taj gasovod simbol povezivanja država i naroda, i da predstavlja spomenik povezivanja Srbije i Rusije radom.

Juče su potpisana su tri ugovora – Protokol o zajmu, Ugovor o tranzitu i Ugovor o povezivanju delatnosti od opšteg interesa između srpske i ruske strane. Sa srpske strane ugovore su potpisali ministri Zorana Mihajlović i Dušan Bajatović.

Ruski ministar Novak pročitao je čestitku i obraćanje predsednika Rusije Vladimira Putina u kojoj se kaže da će gradnja gasovoda biti veliki doprinos poboljšanju međunarodne energetske sigurnosti. Putin je dodao da je ovo važan događaj ne samo za Srbiju i balkanske zemlje, već i za čitav evropski kontinent. Nosilac posla je zajedničko preduzeće”Južni tok Srbija”, udeo ”Srbijagasa” je 49 odsto, a ”Gasproma” 51. Deonica kroz našu zemlju dugačka je 421 kilometar. Gasovod u Srbiju ulazi kod Zaječara, a izlazi kod Subotice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.