Počela izgradnja fabrike čokolade u Novom Sadu

U Novom Sadu je postavljen kamen temeljac fabrike čokolade i kakao prizvoda „Barry Callebaut“. Svečanosti su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktori „Barry Callebaut“ Antoan de Sent Afrik i Stojan Kemera.

0
127

Izgradnja fabrike čokolade „Barry Callebaut“ u Novom Sadu predstavlja projekat vredan 50 miliona evra, kompanija će najveći deo sirovina nabavljati u Srbiji i otvoriti 100 novih radnih mesta, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti polaganja kamena temeljca fabrike.

“Imaćemo drastično povećan izvoz što će doprineti daljoj stabilizaciji javnih finansija. Ranije to nije bio slučaj, ali danas imamo kapitalno intenzivne projekte tehničke snage i posebno sam srećan što je „Barry Callebaut“ izabrao Srbiju. Takođe je veoma važno što će kompanija najveći deo sirovina nabavljati u Srbiji i to će biti dodatni profit za našu zemlju”, izjavio je Vučić.

Novo fabričko postrojenje u Novom Sadu, prema rečima predstavnika kompanije, omogućiće ovoj kompaniji da proširi poslovanje u regionu i snabdeva postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja.

“Fabrika će predstavljati regionalni centar iz kojeg će čokoladom snabdevati tržišta jugoistočne Evrope koja se ubrzano razvijaju”, naveo je Antoan de Sent Afrik, glavni izvršni direktor Barry Callebaut.

Fabrika se gradi na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu i proizvodnja bi trebala da počne 2021. godine. Ovakve investicije omogućavaju besplatne vrtiće, udžbenike, nove autobuse i predstavljaju pobedu za budućnost naše dece, istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Za ovo se borimo svaki dan, a ponosan što je „Barry Callebaut“ uspostavio saradnju sa našim Tehnološkim fakultetom i podigao nivo ove investicije. Radujemo se što ćemo 2021. godine uz proslavu Evropske prestonice kulture, slaviti i početak proizvodnje konditorskih proizvoda u Novom Sadu”, istakao je Vučević.

Izgradnja fabrike je veoma važna za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju, jer predstavlja signal domaćim i stranim investitorima da su to najbolja mesta za njihova ulaganja, naveo je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

“Da smo i prepoznati kao povoljna sredina za ulaganje svedoči podatak da više od 40 kompanija iz inostranstva posluje u Vojvodini, te da je reč o investicijama od više stotina miliona evra. To pokazuje da Vojvodina zauzima mesto pokretača i glavnog nosioca ekonomskog preporoda Srbije”, kazao je Igor Mirović.

Ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju švajcarskog proizvođača čokolade i proizvoda od kakaoa, potpisan je krajem septembra 2019. godine u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.