Počela energetska sanacija javnih objekata

VIDEO K9: Na sedam javnih objekata na teritoriji Vojvodine, ukupne površine 11 i po hiljada kvadratnih metara, počeli su radovi na energetskoj sanaciji, za koje je obezbeđen novac iz pokrajinskog budžeta.

0
27

Radovima na sedam ustanova za koje je novac obezbeđen iz pokrajinskog budžeta, počela realizacija velikog projekta energetske sanacije javnih objekata u AP Vojvodini, a u narednoj godini će sprovođenje mera energetske efikasnosti obuhvatiti još njih 60, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Pokrajinska vlada je za realizaciju ovog projekta iz budžeta obezbedila ukupno 354 miliona dinara, dok će 1,5 milijarda biti obezbeđena iz donacije i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Projekat se realizuje na osnovu detaljnih energetskih pregleda koje je izradio Fakultet tehničkih nauka.

Energetska sanacija trenutno se izvodi na objektima ukupne površine 11.500 kvadratnih metara, u Domu učenika srednjih škola „Nikola Vojvodić“ u Kikindi, Gerontološkom centru Vrbas, na zgradi opštinske uprave u Apatinu i osnovnim školama „Kiš Ferenc” u Svilojevu, „Desanka Maksimović” u Futogu, „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Kneževcu – Izdvojeno odeljenje u Đali i „Đuro Salaj” u Subotici – objekat na Bajskom putu.

Radovi, između ostalog, obuhvataju izolaciju fasade, zamenu stolarije i druge radove, a u Apatinu i Svilojevu se vrši zamena energenata te će se za zagrevanje koristiti zemni gas.

Većina javnih objekata koji će biti obuhvaćeni ovim projektom nalazi se u energetskom razredu F ili G, a plan je da nakon izvršenih radova budu u energetskom razredu C, što, kako je saopšteno, omogućava prosečnu uštedu energije za više od 60 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.