Počela 22. Međunarodna eko – konferencija

VIDEO K9: U Novom Sadu je počela trodnevna Međunarodna Eko-konferencija koja je ove godine okupila preko 50 eminentnih naučnika iz inostranstva. Tema skupa koji će trajati do do petka 28. septembra je ,,Zdravstveno bezbedna hrana''.

0
658

22. po redu Međunarodna naučna Eko-konferencija bavi se zdravstvenom ispravnošću hrane koja je, kako ističu organizatori skupa, uslov ljudskog opstanka.

“Ali bukvalno to je uslov opstanka, ako ne svatimo šta nam rade, čime nas truju kroz hranu, mi ćemo izumreti, toliki je značaj zdravstveno bezbedne hrane”, rekao je Nikola Aleksić, predsednik Organizacionog odbora.

Država je ta koja treba da vodi računa kakvu hranu uvozimo, proizvodimo i jedemo, kaže Aleksić koji građanima savetuje da kupuju prehrambene proizvode od poznatih i proverenih proizvođača ili, najbolje, od samih uzgajivača.

“Ja se nadam da slično kao i ranijih godina da problematika koja je razmatrana ili koja će se razmatrati na ovom skupu će doprineti rešavanju ovih problema ili barem ukazati na potrebu da se određeni problemi iz oblasti zaštite životne sredine rešavaju”, kazao je akademik Rudolf Kastori, predsednik Naučnog odbora.

Među temama konferencije je konzervirana hrana, a na skupu je predstavljeno istraživanje o prisutnosti teških metala u konzervama sa mesom sardina.

“Svi uzorci koji smo mi ispitivali podležu zakonskim regulativama i svi su bezbedni za ljudsku ishranu, to je jako bitno jer svi znamo da su teški metali jako veliki toksikanti i da mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi”, istakla je dr Danijela Rajić sa Tehnološkog fakulteta u Zvorniku.

Održavanje radnog dela skupa planirano je u četvrtak u Pokrajinskom zavodu zaštite prirode koji je i tradicionalni domaćin ove konferencije, dok će dan kasnije učesnici i gosti iz 50 zemalja posetiti Muzej pčelarstva u Sremskim Karlovceima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.