Počast srpskim herojima na Kajmakčalanu

VIDEO K9: Delegacija Srbije prisustvovala je otvaranju izložbe povodom 110 godina od Bregalničke bitke u Bitolju. Tokom boravka u Severnoj Makedoniji, položeni su venci u Spomen kapeli palim borcima na vrhu Kajmakčalana, kao i na Kosturnici srpskih vojnika I otkrivena spomen ploča vojvodi Vojinu Popoviću Vuku na Stravinsko visu.

0
71

Srbi iz svih krajeva okupili su se na Kajmakčalanu da se poklone senima naših heroja na najvišem vrhu planine Nidže, koji je srpski narod nakon Velikog rata nazvao “kapijom slobode i “kapijom otadžbine, rekao je ministar za boračka pitanja Nikola Selaković na Državnoj ceremoniji odavanja počasti i polaganja venaca povodom 105. godišnjice proboja Solunskog fronta.

Tim putem je prošla srpska vojska pre tačno 107 godina, probijajući front na Kajmakčalanu, kazao je Selaković naglasivši da značaj koji Srbija i Republika Srpsaka daju negovanju kulture sećanja te izrazio uverenje da će u budućnosti zajedno podizati ratne memorijale koji su uništeni.

Na Staravinskom visu u Republici Severnoj Makedoniji ministar Selaković i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otkrili su obnovljenu spomen-ploču posvećenu vojvodi Vojinu Popoviću Vuku.

Vojin Popović bio je potpukovniku srpske vojske i srpski četnički vojvoda koji je učestvovao u borbama za Makedoniju, u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, kao komandant Dobrovoljačkog odreda na Solunskom frontu, kome je između dva svetska rata podignut spomenik u Beogradu, a za koji, prema rečima ministra, mnogi ne znaju kome je spomenik podignut.

Selaković je rekao da će, ne samo vojvodi Vojinu Popoviću Vuku, već i drugim vojvodama poput Gligora Sokolovića, Jovana Stojkovića Babunskog i Vasilija Trbića i velikoj  plejadi junaka čija su imena sačuvana samo u nazivima pojedinih beogradskih ulica, učiniti sve da se ožive sećanja i da se neguje kultura sećanja na njih.

Spomen – ploča na Staravinskom visu obnovljena je u saradnji sa Udruženjem ratnih dobrovoljaca Srbije od 1912 – 1918. godine, a povodom 120. godišnjice tog udruženja, čiji je vojvoda Vuk bio član, kao i u saradnji sa Republičkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Otkupljena je i kuća vojvode Vuka u Sjenici i koja će takođe biti obnovljena.

Kao predsednik Organizacionog odbora za proslavu 120 godina rada Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca, ministar Selaković uručio je Zlatnu plaketu predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću u znak priznanja za doprinos obnovi spomen-ploče vojvodi Vuku na Staravinskom visu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.