Počasni gosti 3. decembra u Gradskoj kući

VIDEO K9: Iako grad izdvaja značajna sredstva za rad udruženja koja okupljaju sugrađane sa invaliditetom, arhitektonske barijere i dalje su najveća prepreka sa kojom su ove osobe svakodnevno suočene. U to smo se uverili i na današnjem svečanom prijemu koji je povodom 3. decembra upriličen u Gradskoj kući.

0
387

Novi Sad je ove godine izdvojio više od 366 miliona dinara za podršku udruženjima osoba sa invaliditetom, a postoje zakonske procedure i pravila kako se taj novac procesuira, istaknuto je na prijemu udruženja koja okupljaju sugrađane sa invaliditetom upriličenom u Gradskoj kući.

“Ovaj 3. decembar samo je kalendarski Dan osoba sa invaliditetom. Ne samo danas, već svakoga dana, moramo svi zajedno da pokažemo, da učinimo, da se borimo da budete jednako važni celoj zajednici. Najveća greška je ovo pitanje potencirati jednom godišnje. Mi ne smemo obeležavajući ovaj dan da dovedemo u pitanje borbu i aktivnu politiku po ovom polju, po ovim izazovima tokom cele godine”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Postoje vidljivi pomaci u unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u Novom Sadu, kao i finansiranju udruženja koja brinu o njihovim interesima, kažu u gradskom Udruženju paraplegičara i kvadriplegičara.

“Ne možemo sve da hvalimo i da pohvaljujemo. Ima dosta stvari na kojima smo zapeli, a to su arhitektonske barijere. Vidimo nove zgrade se dižu a ne prilagođavaju se rampe invalidskim kolicima, pa ćemo zamoliti gradonačelnika da preduzme neke mere ili da u komisiju u kojoj primaju zgrade bude jedan invalid u kolicima”, kazao je Josip Vlček predsednik ovog udruženja.

Jedna od takvih zgrada, doduše starija, upravo je i Gradska kuća u kojoj je održan današnji skup i gde su na ‘kućnom pragu’ domaćinima postali jasni problemi sa kojima se svakodnevno susreću njihovi gosti.

“Nekako je po pravilu da se u Gradskoj kući organizuje ovaj prijem. Nisam se bavio organizacionim pitanjem, prihvatiću da sam ja odgovoran za tu odluku. Teško je da se može ispratiti svaki detalj. Bavim se da budzet pripremim, ali prihvatam tu kritiku”, naveo je gradonačelnik.

Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu, u okviru obeležavanja Svetskog dana osoba sa invaliditetom, organizuje i koncert ansambla Kredarica u sredu na SPENS-u, gde će u izložbenom prostoru takođe biti postavljeni informativni panoi devet udruženja koja realizuju programe od posebnog interesa iz oblasti socijalne zaštite.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.