Pobedili “žuti prsluci”: Francuska vlada razmatra ukidanje taksi

Vlada u Parizu razmatra ukidanje takse na gorivo koje su bile povod za višednevne nasilne proteste u Parizu, javlja Rojters.

307

Izvor agencije Rojters navodi da će francuski premijer Eduar Filip tokom dana objaviti odluku o suspenziji primene novog sistema oporezivanja goriva.

U međuvremenu, pregovori predstavnika pokreta “Žuti prsluci“ sa premijerom Francuske Eduarom Filipom zakazani za danas otkazani su jer su pojedini članovi dobili pretnje smrću od nasilnih demonstranata. Naime, tvrdokorno desno krilo protesta je protiv pregovora.

Kako prenosi RTS, posle sastanaka premijera sa opozicijom i rasprave u parlamentu, biće objavljene mere vlade koje bi trebalo da spreče dalje nasilje na ulicama Pariza.

Šteta posle nereda nezapamćenih od maja 1968. godine tek se utvrđuje, a samo na Trijumfalnoj kapiji procenjena je na milion evra. Rušilačke akcije kod jednog od najlepših simbola Francuske, odnele su tri života.

Pokret “Žutih prsluka“ rastao je preko društvenih mreža i ima poklonike širom političkog spektra, od anarhista iz krajnje levice, preko umerenih snaga, do ekstremnih nacionalista.

Makron optužuje političke oponente da su iskoristili proteste sa namerom da blokiraju njegov program reformi, ali istraživanja pokazuju da pobunu podržava čak 70 odsto francuske javnosti.

Protesti započeti zbog povećane takse za gorivo zapravo reflektuju šire nezadovoljstvo situacijom u zemlji i vlašću predsednika Makrona.

Francuzi većinom smatraju da njegove ekonomske reforme odgovaraju bogatima a ne srednjoj klasi koja je, tvrde, sve siromašnija. (Danas)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.