“Po meni se ništa neće zvati” – sećanje na Duška Trifunovića

''Po meni se ništa neće zvati'' program je posvećen pesniku Dušku Trifunoviću , koji su, povodom godišnjice njegove smrti, u Gradskoj kući u Novom Sadu organizovali izdavačka kuća ''Prometej'' i Udruženje ''Koreni''.

0
30

O delu Duška Trifunovića govorili su dr Dragan Stanić, dr Mihajlo Pantić, Zoran Kolundžija i Jugoslav Krajnov, a u muzičkom delu programa nastupili su Gordana Vidaković, Gabor Lenđel, Nenad Došenović i Ratko Kraljević.

Duško Trifunović je bio mnogo više od pesnika, da je stvarao za decu i sa decom, te da je poeziju na ovim prostorima uveo u rok muziku, rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je pozdravio prisutne.

“Osim Bijelog dugmeta i njihovih pesama na Duškove stihove koje su obeležile muzičku epohu i zauvek ostale u srcima ljudi, on je sarađivao i sa mnogim drugim imenima iz sveta rok i pop muzike. Bio je zaista poseban čovek koji je imao duha i dara, da inspiriše, da pokrene druge na stvaralaštvo, a pri svemu tome bio je jednostavan i skroman, kao što to i jesu istinski velikani. Drago mi je što mu odajemo počast u Novom Sadu, koji mu je 1960. godine odao priznanje i Brankovom nagradom, a koji mu je i širom otvorio vrata, pa je ovde ostao da kraja života. Takvi ljudi i nakon što napuste ovaj svet, nastavljaju da žive, da motivišu, da bude potencijale svojim neprolaznim delima satkanim od njihovog snažnog i kreativnog duha”, kazao je Rožić.

Duško Trifunović je preminuo 28. januara 2006. godine u Novom Sadu, a prema rečima Zorana Kolundžije izdavačka kuća ”Prometej” svake godine obeležava njegov rođendan, kao i dan odlaska.

“Danas smo izašli i na groblje u Sremskim Karlovcima gde je Duško sahranjen po vlastitoj želji. On je bio veliki pisac značajan za sve nas. Naslovom ovog programa ”Po meni se ništa neće zvati” hteli smo da skrenemo pažnju na to da se mnogo toga po njemu zove, između ostalog, ulice u Beogradu i u Novom Sadu. Međutim, njegovo delo se najviše čuva kroz popularnu muziku. U knjizi Bogice Mijatovića je dokazano da je Duško najpevaniji pesnik u bivšoj Jugoslaviji, milioni su odrastali uz njegove stihove, a i dalje generacije odrastaju uz te pesme. ”Prometej” je izdao više od 20 njegovih knjiga, a Duško je iza sebe ostavio 84 naslova”, rekao je Kolundžija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.