PMF: Gastronomske medalje iz Turske

VIDEO K9: Dve zlatne i tri srebrne medalje osvojili su studenti Prirodno matematičkog fakulteta koji su, u jakoj konkurenciji od oko 2.100 takmičara, učestvovali na 16. Internacionalnom skupu gastronomije u Istanbulu od 22. do 25. februara.

0
476

Gastronomski skup u Istanbulu okupio je 2.100 takmičara iz 30 država, koji su se nadmetali u 75 kategorija.

Zlatne medalje su iz Istanbula doneli Marko Aćimović i Maja Banjac u kategoriji “pasta/junior”, dok je nastavnik veština, Goran Radivojević, u istoj kategoriji osvojio srebro.

“Pravio sam torteline punjene gljivama sa čipsom od paštrnaka i žalfije. Takmičenje je bilo prilično veliko. U našoj kategoriji se takmičilo oko 40 takmičara, zabeležili smo prestižne rezultate. Kriterijumi sudija bili su visoki”, rekao je Aćimović.

 

“Ono što je veoma specifično za samo takmičenje i sudije koje su ocenjvale naša jela, jeste da moraju da posediuju odgovarajuće sertifikate od Svetske kulinarske asocijacije, koja je organizovala ovo takmičenje uz Gastronomsku federaciju Turske”, navela je Banjac.

Oko stotinu sudije na takmičenju su bili profesionalci, kuvari, iz celog sveta, a srebrne medalje u kategoriji “jelo od mesa/seniori” zaslužili su Maja Šimunovački i Miloš Kuzmanović, studenti 4. godine smera Gastronomije na PMF.

Takmičari su mogli da biraju u kojim kategorijama će da učestvuju.

“Ja lično sam pripremala ramstek sa prilogom pireom od bundeve, krompirom, tikvicama i tempuriranim lukom. Takmičenje je održano tako da su 32 takmičara smeštena u 32 boksa, gde su nas ocenjivali šest sudija, a ocenjivao se ukus, izgled, dekoracija tanjira, naš odnos prema hrani, higijeni i prema samom radu”, kazala je Šimunovački.

 

“Takmičio sam se u kategoriji glavnog jela, pripremao sam jelo od pilećeg bataka. Pre svega moram da izrazim veliku zahvalnost i čast što sam ja bio jedan od izabranih da predstavljaju PMF u Istanbulu”, rekao je Kuzmanović.

Samu manifestaciju u Turskoj je od 22. do 25. februara posetilo je preko 30.000 ljudi, a delegacija studenata i nastavnika PMF-a na takmičenju je učestvovala zahvaljujući PMF-u, Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo i Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.