Plivači i neplivači, u Dunav oprezno!

VIDEO K9: Kupališna sezona je u punom jeku, zahvaljujući visokim temperaturama vazduha i sve plaže na Dunavu su pune kupača. Takođe, temperatura Dunava je dostigla temperaturu od oko 23 stepena, što je idealno za osveženje kupača. Ipak, nije na odmet podsetiti da svi koji ulaze u vodu sa sunca budu oprezni i poslušaju savet profesionalnog spasioca.

0
300

U Novom Sadu jedino je Štrand plaža koja je organizovana i ima na ulazu tablu sa upozorenjima kako bi trebalo da se ponašaju kupači, kakva je konfiguracija terena, moguće opasnosti, a tu je i spasilačka ekipa.

Na ostalim plažama posetioci su prepušteni sami sebi i zbog toga moraju biti veoma oprezni, kažu spasioci.

“Kada je reč o neorganizovanim plažama, tu opet treba da imaju na umu da sve što postoji tamo gde je organizovano toga nema. Infrastruktura ne postoji, ne postoje službe obezbeđenja, služba spasavanja, služba prve pomoći”, rekao je Goran Radivojević, predsednik Udruženja spasilaca Vojvodine.

Neplivačima, kako je istakao, nije preporučljivo da se kupaju na neorganizovanim plažama. Oni mogu da se sunčaju i bave nekim sportom, ali ako ne umeju da plivaju, ulazak u vodu nosi veliki rizik. Radivojević posebno naglašava o čemu bi trebalo svi da vode računa, bez obzira na kojoj plaži se nalaze i da li su plivači ili ne.

“Prvo što treba napomenuti psihoaktivne supstance u kombinaciji sa vodom ne dolaze u obzir, ni alkohol da ne pričamo o drugim supstancama. Što se tiče tečnosti, to i doktori preporučuju što više vode, čak ne ne mnogo sokova. A što se tiče promene temperature, već i mala deca znaju da zdravstveno izuzetno spsosoban čovek može da doživi neki šok kada sa visoke vazdušne temperature uđe u vodu koja je hladnija. Uvek postepen ulazak u vodu i to je recept za sigurnost”, naveo je  Radivojević.

Školski recept, napominje Radivojević, za ulazak u vodu je i najbolji, a to je da kupač ulazi u vodu po deset centimetara za 10 sekundi, kako bi se polako aklimatizovao, da se pokvasi zglobove, ruke, vrat i lice.

On upozorava, takođe, ako postoje plovni objekti blizu obale ili zone kupanja, da ga kupači izbegavaju zbog sajli, lanaca i konopaca kojima su brodovi vezani u vodi, jer su oni potencijalna opasnost za kupače.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.