Plenković: EU ne sme oklevati na Zapadnom Balkanu

EU ne sme oklevati na Zapadnom Balkanu da na tom području ne bi preovladali "tuđi uticaji", kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković na kongresu Evropske narodne partije (EPP) na Malti.

0
343

Plenković je veliki deo izlaganja posvetio stanju u Evropskoj uniji i njenom proširenju, prenela je agencija Hina.

“Posebno govorim o našim prijateljima u BiH kojima želimo da pružimo pomoć. Nekoliko je zemalja na jugoistoku Europe kojima treba bolje funkcionisanje, veća podrška, i kojima je jasno potrebna veća uključenost Evropske unije, jer, ako smo spori i oklevamo da ih brže uključimo, drugi neće oklevati i njihov uticaj će preovladati”, rekao je hrvatski premijer i dodao da bi te zemlje mogle krenuti “na drugu stranu što nitko ne bi hteo”.

Zbog toga će se Hrvatska, naglasio je Plenković, i dalje zalagati za politiku proširenja EU.

Pozvao je i na jačanje demokratskog legitimiteta evropskih institucija, kao i na pravi balans uključenosti nacionalnih parlamenata i sprovodjenja načela supsidijarnosti.

“Svesni smo da od 1989. nije bilo takve globalne situacije koja zahteva odlučnost, snagu, trezvenost i pre svega političku volju da bi se odgovorilo na mnogobrojne izazove pred evropskim projektom”, rekao je Plenković.

 

Govoreći o migracijama, Plenković je rekao da se nada da će rute ostati zatvorene, a upozorio je i na opasnost populizma, i dodao da je njegova poruka na izborima u Hrvatskoj bila proevropska “što je način za uspešnu borbu protiv populizma”. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.