“Plavi čuperak” za “Karavan čudesa”

VIDEO K9: Nagrada "Plavi čuperak" danas je dodeljena Urošu Petroviću za delo "Karavan čudesa". Međunarodni centar književnosti za decu – Zmajeve dečje igre ustanovio je pre četiri godine ovo priznanje za literaturu namenjenu deci i mladima, koje nosi ime po istoimenoj zbirci "večitog dečaka" savremene srpske poezije – Miroslava Antića.

0
362

Polovinom januara upućeni su pozivi na adrese 60 pisaca, kritičara i izučavalaca književnosti za decu sa molbom da svako sačini top listu pet najboljih naslova domaćih autora objavljenih tokom minule godine.

Na listi dobitnika našao se pisac Uroš Petrović sa knjigom “Karavan čudesa” kome je danas uručeno ovo priznanje.

“Napisao sam neobičan roman, nisam se baš nadao nagradi. Pisao sam neke strahove iz detinjstva i šta bi se dogodilo onim čime su nas plašili, da se zaista dogodilo. Na kraju priča me je povukla dalje od “Karavana čudesa”, to je naslov knjige, ka odrastanju jednog dečaka koji je ostao praktično sam u prirodi napuštenih gradovima”, rekao je Uroš Petrović, pisac i dobitnik nagrade.

Najveći broj glasova, ukupno 17, članovi velikog žirija dali su romanu Uroša Petrovića „Karavan čudesa“, koji je objavila beogradska „Laguna“.

“Običan roman se ne piše promišljeno, ne radim sinopsis da znam šta će se dogoditi na sledećoj stranici. To smatram dobrim načinom pisanja zato što, ako iznenadim sam sebe, naravno da ću iznenaditi i onog ko čita knjigu. Izašla su mi do sada četiri romana, a svaki sledeći izlazi na, otprilike, svake tri godine”, naveo je Petrović.

Petrović kaže da inspiraciju nalazi u putovanjima, upoznaje nove ljude i provodi dosta vremena u prirodi, a posle ove knjige uskoro nas očekuje i nova čiji je naziv za sada nepoznat.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.