Plate nastavnika ispod republičkog proseka

VIDEO K9: U Uniji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, ponovo su ukazali na male plate prosvetara, istakavši da su one ispod republičkog proseka. Stoga zahtevaju da nadležni pod hitno urade korekciju zarada, kako bi se, kako su rekli, nastavnicima u Srbiji vratili i pravo i razlog za dostojanstvo.

0
57

Republički zavod za statistiku objavio je 25. jula podatak o prosečnoj zaradi po zaposlenom za maj ove godine, a prosečna neto zarada iznosila je 74.168 dinara. Povodom ovoga reagovao je i predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, naglasaivši ponovo da je plata prosvetara sa VII stepenom stručne spreme najčešće ispod republičkog proseka.

Zvonimir Jović je podsetio i na plate nastavnika koji ujedno imaju i svoje odeljenje, pa tako početnička iznosi 69.040 dinara, nastavnik sa 10 godina radnog staža prima 71.700 dinara, dok nastavnik sa 20 godina radnog staža zarađuje 74.360 dinara, te jedino nastavnik koji je napunio 30 godina staža ima platu iznad republičkog proseka 77.020 dinara.

On je podsetio i da je predsednik Srbije još 2015. godine zahvalio sindikatima prosvete i prosvetnim radnicima što su odlučili da prekinu štrajk i obećao im da će učiniti sve da oni budu prvi koji će osetiti one dobre rezultate teških mera koje je Vlada preduzela. Međutim, kako ističe, do dan danas prosevtari nisu oseti poboljšanje.

Jović nagalšava da je neophodno da nadležni hitno izvrše korekciju zarada u obrazovanju i svakom, učitelju, profesoru, nastavniku u Srbiji vrate i pravo i razlog za dostojanstvo jer, kako kaže, to im je i obećano.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.