Plastika – najskuplja ambalaža

VIDEO K9: Plastika možda jeste među najjeftinijom vrstom ambalaže u trenutku kupovine, ali je među najskupljim kada je reč o uklanjanju zagađenja koje proizvodi plastični otpad, upozoravaju udruženja za zaštitu prava potrošača.

0
39

“Borba protiv zagađenja plastikom” moto je pod kojim je pre dva dana obeležen Svetski dan prava potrošača. Cilj kampanje je da se podigne svest o ovom problemu, a potrošači širom sveta motivišu da promene ponašanje i smanje upotrebu plastike.

Na rešavanju problema zagađenja koje uzrokuje plastični otpad neophodna su sistemska rešenja i kreiranje standarda kako bi se borba protiv zagađenja plastikom i održiva potrošnja učinila lakšim izboromj za potrošača.  

Srbija je donela niz zakonskih odredbi i mera koje uređuju ovu oblast, a ograničena upotreba pojedine plastične ambalaže regulisana je i na lokalnom nivou.

Od kako je u Novom Sadu zabranjena prodaja nerazgradivih plastičnih kesa za pakovanje, primetna je veća upotreba platnenih i papirnih, što ukazuje na podizanje ekološke svesti građana, ili je u pitanju nešto drugo.

Separacija otpada u domaćinstvima ili primarna separacija u našoj zemlji su daleko od standarda razvijenih zemalja.

Razlog je, smatra Vladeta Jovanović, kako nedostatak novca, tako i političke volje da se ova pitanja pomere sa mrtve tačke, a rešenja donesena na papiru sprovedu u praksi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.