“Plastično” širenje panike

VIDEO K9: Iako godišnje u organizam unesemo količinu plastike koja može da se meri sa jednom kreditnu karticom, stručnjaci kažu da ova činjenica i nije toliko nije zabrinjavajuća.

0
11

Mikroplastika koju unosimo u organizam može negativno da utiče na zdravlje ljudi, da dovede do poremećaja endokrinog sistema, što može izazvati razna oboljenja.

Ipak, stručnjaci savetuju da se ne treba pridavati preveliku važnost bombastičnim medijskim naslovima i nestručnim objavama, jer opasnost od plastike nije u tolikoj meri velika kao što je u njima prikazana.

Činjenica jeste da godišnje pojedemo jednu kreditnu karticu plastike, a možda i više, kaže Vesna Teofilović sa Tehnološkog fakulteta, ali dodaje da oko toga ne treba stvarati paniku.

Najveći deo plastike koji se unese u organizam biva i izbačen iz njega, objašnjava Teofilović, koja se na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu bavi materijalima, između ostalog i plastikom.

Najbitnije je ne paliti plastiku, napominje ona, jer prilikom sagorevanja njena razgradnja ima loš uticaj i u direktnom kontaktu i na atmosferu. Najbolje bi bilo, kako je objasnila, plastiku reciklirati, ali ukoliko ne postoji mogućnost to, bolje je baciti i u smeće, nego je zapaliti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.