Planirani budžet AP Vojvodine za 2019. godinu 74,4 milijarde dinara

Za 2019. godinu planiran je pokrajinski budžet od 74,4 milijarde dinara, navodi se u Predlogu pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za 2019. godinu, koji je juče usvojila Pokrajinska vlada.

517

Planirani bužet je za oko 13 milijardi dinara veći u odnosu na rebalansirani budzet za 2018. godinu, saopštila je Pokrajinska vlada.

Najveći deo novca iz pokrajinske kase i naredne godine će, kako je saopšteno, pored ulaganja u infrastrukturu i zdravstvo, biti usmeren u privredu i poljoprivredu, tamo gde se i stvara bruto domaći proizvod.

Kapitalni deo budžeta planiran je u iznosu od 19,3 milijarde dinara i veći je za više od devet odsto od iznosa koji je bio za ovu namenu opredeljen postavkom budžeta za 2018. godinu.

Najznačajnije investicije koje su planirane za narednu godinu su ulaganja u prečistače otpadnih voda kod Bačke Topole, Malog Iđoša i Srbobrana, izgradnja Studentskog kulturnog centra, rekonstrukcija kompleksa „Heterlend“ kod Novog Bečeja, nabavka 10 vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, sufinansiranje dva akceleratora i adaptacija prostora za njihov smeštaj u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, adaptacija Gimnazije „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu, te projekat e-uprave.

Biće, kako je navedeno, nastavljeno i sa ulaganjem u započete višegodišnje projekte, kao što su izgradnja i opremanje Radio-televizije Vojvodine, adaptacija Narodnog pozorišta u Subotici, završetak radova oko Žeželjevog mosta, izgradnja Sentandrejskog puta u Novom Sadu, proširenje sadržaja termalnih bazena na Paliću, dalje ulaganje u infrastrukturu u zdravstvu i ulaganje u zaštitu kulturnog nasleđa.

Mere pronatalitetne politike planirane su bez umanjenja. Materinski dodatak je nova mera za nezaposlene majke trećeg i četvrtog deteta, a nastavlja se i sa finansiranjem biomedicinski potpomognute oplodnje i podrškom rešavanju stambenog pitanja i unapređenja stanovanja porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete.

Planiranim budžetom za 2019. godinu obezbeđen je isti ili viši nivo ulaganja i u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i sporta, kao i u oblasti ostvarivanja prava nacionalnih manjina.

Pokrajinska vlada je utvrdila Predlog pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju Centra za porodični smeštaj i usvojenje Subotica, koji će pokrivati Severnobački, Zapadnobački i Severnobanatski upravni okrug, radi pružanja usluga procene i savetovanja budućih hranitelja i usvojitelja, pružanja podrške hraniteljima, odnosno porodicama koje pružaju uslugu porodičnog smeštaja i usvojiteljima.

U saopštenju sa sednice Pokrajinske vlade stoji da je utvrđen je i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o ostvarivanju materinskog dodatka za nezaposlene majke za treće ili četvrto dete, čime se obezbeđuje viši stepen zaštite porodice u vidu novčane pomoći, koju ostvaruje nezaposlena majka koja je, počev od 1. jula 2018. godine, rodila treće ili četvrto dete.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.