Plan za kvalitetniji vazduh u gradu

VIDEO K9: Članovi Saveta za zaštitu životne sredine Skupštine grada usvojili su danas Predlog plana kvaliteta vazduha u Aglomeraciji “Novi Sad” za period 2017-2021. godine. O predlogu ovog plana konačnu reč daće odbornici na sednici gradskog parlamenta koja je zakazana za utorak.

1104

Prema Zakonu o zaštiti vazduha, u zonama i širim gradskim područjima u kojima je vazduh treće kategorije kvaliteta, odnosno kada zagađenje vazduha prevazilazi efekte mera koje se preduzimaju, lokalna samouprava je dužna da donese Plan kvaliteta vazduha.

Svrha tog plana je postizanje odgovarajuće granične vrednosti ili ciljne vrednosti utvrđene Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

“Danas na sednici Saveta za zaštitu životne sredine, usvojićemo predlog plana kvaliteta vazduha u “Aglomeraciji” Novi Sad za perod od 2017. do 2021. godine. Pošto smo prehodno dobili saglasnost od Ministarstva zaštite životne sredine, za pomenuti plan, tako da ćemo ga danas usvojiti, kako bi unapredili kvalitet vazduha na teritoriji grada Novog Sada”, rekla je Elma Bjelica iz Gradske uprava za zaštitu životne sredine.

Plan kvaliteta vazduha donosi se na osnovu ocene stanja kvaliteta vazduha i obuhvata sve glavne zagađujuće materijale, kao i glavne izvore zagađivanja vazduha, koji su doveli do zagađenja vazduha na teritoriji za koju se Plan donosi. Glavna ideja ovog plana je unapređivanje kvaliteta vazduha u narednih pet godina.

“Plan se donosi na pet godina i u tih pet godina želimo da unapredimo kvalitet vazduha, redovnim monitoringom koji svakako radimo kontinuirano, Gradska uprava za zaštitu životne sredine. U cilju, i samim tim unapređenje kvaliteta vazduha, ali i u cilju, naravno, očuvanja zdravlja ljudi u gradu Novom Sadu”, kazala je Bjelica.

Saglasnost na planove kvaliteta vazduha daje Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a Uredbom o utvrđivanju Liste kategorija kvaliteta vazduha po zonama i aglomeracijama na teritoriji Srbije za 2011. godinu, kvalitet vazduha u aglomeraciji “Novi Sad” svrstan je u treću kategoriju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.