Plan protiv korupcije

VIDEO K9: Pokrajinski antikorupcijski plan koji sadrži ciljeve, mehanizme i mere sprovođenja borbe protiv korupcije, uskoro bi mogao da zaživi u pokrajinskim ustanovama, službama i institucijama. Predlog teksta ovog Plana našao se danas na javnoj raspravi održanoj sali Skupštine Vojvodine.

673

Nacrt Antikorupcijskog plana za AP Vojvodinu rezultat je petomesečnog rada Radne grupe osnovane odlukom Pokrajinske vlade, a na osnovu modela koje je propisala Agencija za borbu protiv korupcije. Sam plan sastoji se od 15 oblasti.

“Kroz tih 15 oblasti su identifikovane i utvrđene nadležnosti, poslovi i procedure i određeni ciljevi za ispunjavanje akta koji je sistemski za borbu protiv korupcije i određene su i neke mere koje će svi ovi organi koji su učestvovali, dakle, organi uprave, službe, ustanove i organizacije koje je osnovala pokrajina, biti u obavezi da u narednom periodu sprovodi”, navela je Nela Milišić, predsednica Radne grupe za izradu ovog plana.

Mnoge stvari koje su kroz tih 15 oblasti identifikovane su već urađene, istakla je Milišić, a neke je potrebno izmeniti ili dopuniti, tako da sam plan nije tek početak borbe protiv korupcije u pokrajinskim organima i ustanovama.

Pokrajinski antikorupcijski plan će, prema njenim rečima, doneti transparentnije donošenje odluka na pokrajinskom nivou i veće uključivanje javnosti u njihovo donošenje.

“Na primer, doneli smo cilj da je prilikom donošenja svakog akta koji bude donosila Skupština Vojvodine, biti u obavezi da prvenstveno taj predlog dokumenta bude dostupan javnosti, dakle, da se povodom tih dokumenata vodi javna rasprava, dakle, neko transparentnije donošenje, veće uključivanje javnosti u nadležnosti, kako skupštine, tako i drugih organa na koje će se obaj dokument odnositi “, kazala je Milišić.

Izrada ovog plana je bila i obaveza Pokrajine proistekla iz Akcionog plana za pristupanje Srbije EU iz poglavlja 23, a propisana je i Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije, koja podrazumeva nultu toleranciju prema ovoj negativnoj pojavi.

“Da li je moguće ispuniti kriterijum nulte tolerancije, to j eveliko pitanje i sa njim se bore i druga savremena društva koja su razvijenija od našeg. Ali tome moramo da težimo, da radimo, to je obaveza svakog građanina i onih koji se bave javnim poslom”, rekao je Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

U javnoj raspravi o nacrtu Pokrajinskog antikorupcijskog plana učestvovali su predstavnici organa AP Vojvodine, javnih preduzeća, službi, uprava i drugih ustanova i organizacija koje osnivaju Skupština AP Vojvodine i Pokrajinska vlada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.