Plan protiv korupcije

VIDEO K9: Pokrajinski antikorupcijski plan koji sadrži ciljeve, mehanizme i mere sprovođenja borbe protiv korupcije, uskoro bi mogao da zaživi u pokrajinskim ustanovama, službama i institucijama. Predlog teksta ovog Plana našao se danas na javnoj raspravi održanoj sali Skupštine Vojvodine.

0
785

Nacrt Antikorupcijskog plana za AP Vojvodinu rezultat je petomesečnog rada Radne grupe osnovane odlukom Pokrajinske vlade, a na osnovu modela koje je propisala Agencija za borbu protiv korupcije. Sam plan sastoji se od 15 oblasti.

“Kroz tih 15 oblasti su identifikovane i utvrđene nadležnosti, poslovi i procedure i određeni ciljevi za ispunjavanje akta koji je sistemski za borbu protiv korupcije i određene su i neke mere koje će svi ovi organi koji su učestvovali, dakle, organi uprave, službe, ustanove i organizacije koje je osnovala pokrajina, biti u obavezi da u narednom periodu sprovodi”, navela je Nela Milišić, predsednica Radne grupe za izradu ovog plana.

Mnoge stvari koje su kroz tih 15 oblasti identifikovane su već urađene, istakla je Milišić, a neke je potrebno izmeniti ili dopuniti, tako da sam plan nije tek početak borbe protiv korupcije u pokrajinskim organima i ustanovama.

Pokrajinski antikorupcijski plan će, prema njenim rečima, doneti transparentnije donošenje odluka na pokrajinskom nivou i veće uključivanje javnosti u njihovo donošenje.

“Na primer, doneli smo cilj da je prilikom donošenja svakog akta koji bude donosila Skupština Vojvodine, biti u obavezi da prvenstveno taj predlog dokumenta bude dostupan javnosti, dakle, da se povodom tih dokumenata vodi javna rasprava, dakle, neko transparentnije donošenje, veće uključivanje javnosti u nadležnosti, kako skupštine, tako i drugih organa na koje će se obaj dokument odnositi “, kazala je Milišić.

Izrada ovog plana je bila i obaveza Pokrajine proistekla iz Akcionog plana za pristupanje Srbije EU iz poglavlja 23, a propisana je i Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije, koja podrazumeva nultu toleranciju prema ovoj negativnoj pojavi.

“Da li je moguće ispuniti kriterijum nulte tolerancije, to j eveliko pitanje i sa njim se bore i druga savremena društva koja su razvijenija od našeg. Ali tome moramo da težimo, da radimo, to je obaveza svakog građanina i onih koji se bave javnim poslom”, rekao je Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

U javnoj raspravi o nacrtu Pokrajinskog antikorupcijskog plana učestvovali su predstavnici organa AP Vojvodine, javnih preduzeća, službi, uprava i drugih ustanova i organizacija koje osnivaju Skupština AP Vojvodine i Pokrajinska vlada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.