Plaketa za Gimnaziju Jovan Jovanović Zmaj

VIDEO K9: Oznaku i plaketu "Label France Education" dobila je danas Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" kao priznanje za negovanje francuske kulture i jezika u okviru svog školskog programa. Plaketu su svečano uručili ambasadorka Francuske u Srbiji i predsednik Pokrajinske vlade.

0
447

Nagrada Label Franc Education je oznaka kvaliteta koju Ministarstvo spoljnih poslova Francuske dodeljuje ustanovama koje neguju francuski jezik i kulturu u okviru svog školskog programa, koje imaju pojačanu nastavu francuskog jezika i predavanje različitih predmeta na francuskom jeziku.

Do sada je 150 škola na svetu dobilo ovu oznaku kvaliteta.

Čestitajući Jovinoj gimnaziji na izuzetnom priznanju koje je dobila od Ministarstva inostranih poslova Francuske, predsednik Mirović je istakao da nije slučajno što je jedna od naših najboljih škola ponela to laskavo priznanje, i to ne samo u delu promocije bilingvalne nastave, već i promocije zajedničkih vrednosti koje dele Francuska i Srbija u svim oblastima života.

“Ovakva priznanja će posebno za one najmlađe, najdarovitije usmeravati upravo ka tim vrednostima. Vojvodina je danas bogatija za još jedno priznanje kvaliteta među onima koji su taj kvalitet odavno u sebe ugradili i koji ga nose svojim znanjem”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je podsetio da je učenje francuskog jezika u Novom Sadu počelo još s kraja 18. veka, kada je naš knjižar Emanuil Janković ovde doneo prve francuske knjige. Uz to, u povesnici Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” ili Srpske velike pravoslavne gimnazije, kako je ona nazvana pri osnivanju pre više od dva veka, francuski je uvek bio zastupljen i to kao jezik čije poznavanje je bilo potvrda i najvišeg nivoa obrazovanja i rafiniranog ukusa svake vrste, a 2010. godina ova škola uvedela je i dvojezična francusko-srpska nastava.

“Čestitam Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj na priznanju koje je dobila, a ono je najpre pokazatelj izuzetnosti ove škole. Osim toga, ona je i pokazatelj, ali u isto vreme i nagrada za napore koji su uloženi da bi se do ovog kvaliteta došlo. Zahvaljujem se i Pokrajinskoj vladi na velikoj podršci u oblasti širenja francuske lingvistike i kulture”, navela je ambasadorka Francuske Kristin Moro.

Ističući na kraju da je bilingvalna nastava, po svojoj prirodi, rezervisana za elitne škole, što Jovina gimnazija jeste, Mirović je podsetio da je iz njenih klupa izašlo preko 40 potonjih akademika, dva srpska patrijarha, na stotine čuvenih naučnika, kompozitora, velikih pisaca, boraca za nacionalna prava i arhitekata, dodajući da ova škola nikada nije bila za prosečne, već za one najbolje umove srpskog društva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.