PKS: Dodatne olakšice za male radio i TV emitere

VIDEO K9: Male radio i TV stanice u Srbiji ubuduće će imati popust na minimalne tarife koje plaćaju SOKOJU-u za emitovanje muzičkih dela, zahvaljujući sporazumu potpisanom između Organizacije muzičkih autora i Privredne komore Srbije, saopšteno je iz Privredne komore.

110

Privredna komora Srbije (PKS) i Organizacija muzičkih autora (SOKOJ) potpisali su sporazum koji predviđa dodatni popust na minimalne tarife koje lokalne radio i TV stanice plaćaju tom udruženju za emitovanje muzičkih dela.

Procena je da će, zahvaljujući ovoj olakšici, mali emiteri uštedeti više miliona dinara godišnje, saopšteno je iz PKS.

SOKOJ je, kako je rečeno, izašao u susret predlogu Odbora za radiodifuziju pri Udruženju kreativne industrije PKS i Udruženja radio stanica RAB i uveo dodatne popuste na takozvanu minimalnu naknadu. Ustanovljena je detaljnija skala naplate, srazmerna broju stanovnika gde se emituje radio i TV program tako da će lokalne stanice u malim mestima plaćati znatno manje iznose, rekao je Mirko Prlja, sekretar Udruženja kreativne industrije PKS.

Prema stalnom parametru za utvrđivanje visine minimalne naknade, za emitere u Vojvodini popust iznosi 10 odsto, za region Centralne i Zapadne Srbije 20, a za Istočnu i Južnu Srbiju 30 procenata.

SOKOJ i PKS dogovorili su dodatne popuste na minimalnu naknadu, u zavisnosti od broja stanovnika u sedištu korisnika. Lokalne radio i TV stanice koje emituju program u mestu sa najviše 10.000 stanovnika, imaće dodatni popust od 20 odsto na propisane minimalne naknade, u većim mestima, između 10 i 30 hiljada žitelja 15 odsto, dok će u opštinama do 100 hiljada stanovnika, popust iznositi pet procenata.

Mesečna naknada koju će plaćati radio stanice za emitovanje muzike biće umanjena za dogovoreni procenat, uz postojeći stimulativni popust od 50 odsto redovnim platišama, objasnio je Prlja.

Svakoj radio ili televizijskoj stanici koja ima osnov za primenu minimalne naknade, biće odobren popust od 50 odsto, pod uslovom da ima zaključen ugovor sa SOKOJEM, umanjenu naknadu isplati u roku i dostavi popise emitovanih muzičkih dela, muzičke košuljice, u predviđenim rokovima i formi, preko portala SOKOJA.

Repertoar SOKOJA čine muzička dela domaćih i stranih autora, nosilaca autorskog prava, članova Udruženja, regulisanih Zakonom o autorskom i srodnim pravima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.