Pivarska industrija Srbije pretrpela pad tržišta i potrošnje

Pivarska industrija Srbije je zbog prevelikih nameta i ekonomske krize, od 2008. do 2014. godine, pretrpela pad tržišta od 14,5 odsto i pad potrošnje od 12,5 odsto, dok je broj zaposlenih, čijem poslu je doprinosio pivski sektor, smanjen za 4.285, izjavila je danas izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije Rebeka Božović.

0
657
FOTO/ Pixabay

 

Ona je u svom izlaganju na simpozijumu “Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo”, koji se danas i sutra održava u Zrenjaninu u sklopu manifestacije “Dani piva”, kazala i da je pivarska industrija donela investicije u Srbiju od čak 236 miliona evra u periodu od 2008. do 2014, ali da se i pored toga, susreće sa veoma negativnim trendom u poslednjih osam godina.

“U 2015. i 2016. godini je uočen obrnuti trend i mi se nadamo da će se pozitivan trend i nastaviti”, ukazala je Božović.

Pivarska industrija u Srbiji, kako je navela, upošljava više od 17.000 ljudi direktno i indirektno, 92 odsto sirovina nabavlja lokalno sa direktnim uticajem na lokalnu privredu i poljoprivredu, a ukupna budžetska davanja činila su 3,3 odsto ukupnih državnih prihoda u 2014. godini, što govori da postoji osnova za zdrav rast i dalji razvoj koji će dovesti do ogromnog pozitivnog uticaja na ekonomiju Srbije i još većih ulaganja.

Udruženje pivara Srbije je krovna organizacija proizvođača piva i slada u Srbiji, čije članice pokrivaju 98 odsto domaćeg tržišta.

Na Simpozijumu učestvuju predstavnici industrije i stručjaci iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Belgije, Češke, Slovačke, Škotske i Nemačke, a cilj tog naučnog okupljanja je predstavljanje piva, pivarstva, ali i hmelja, kao jedine sirovinske osnove za proizvodnju kvalitetnog piva.

(Izvor: beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.