“Piljari umetnosti” u centru grada

VIDEO K9: U toku je novogodišnja rasprodaja umetnosti, odnosno radova članova Šok zadruge u Zmaj Jovinoj ulici. Tako vani "piljari umetnosti" na tezgama svakog dana do kraja godine prodaju umetnička dela.

0
667

Slike, grafike, umetnički predmeti, printovi, objekti, crteži samo su deo onoga što Novosađani mogu da nađu na tezgama piljara umetnosti, koji svakog dana stoje u Zmaj Jovinoj ulici ispred broja 22.

Izlazak umetnika na ulicu je način da veći broj građana vidi njihove radove, ali ne samo radove članova Šok zadruge, već i prijatelja ovog udruženja.

“U akciji “Publici na noge, potpuna novogodišnja rasprodaja umetnosti” pokazujemo da je ovo jedna velika nužda za Novi Sad, da se skrene pažnja da postoje umetnosti, da postoji produkcija i da je Novi Sad ne sme zanemariti. I, eto nas u glavnoj ulici. Istina, nije sve to legalno, jer Gradska uprava za kulturu nije u toj meri bila spremna da nam na vreme izda te prave dozvole sem preporuka, a to znači da će one stići u februaru, kada se Nova godina završi”, rekao je Nikola Džafo iz Šok zadruge.

Ove godine, osim radova priznatih autora starije i srednje generacije, poput Nikole Džafe, Živka Grozdanića Gere, Aleksandra Rafajlovića, Tadije Janičića, Milana Nešića, Mihaila Belog Karanovića, Slobodana Stošića, Vladimira Ilića, Milice Dukić, Bojana Dojkića i drugih, po prvi put predstavljaju i radove onih koji tek stupaju na umetničku scenu, poput Lidije Krnjajić, Zite Arđelan, Adriane Ujhazi, ​​​​​​Sanje Anđelković i Sofije Kamasi.

“Dakle, u pitanju su uglavnom umetnici iz Novog Sada i prijatelji galerije. Zastupljene su sve generacije. Pokušavamo da se krećemo van ideologije, van levog i van desnog, tako da se služimo nekim kapitalističkim tržišnim metodima privlačenja publike, a sav profit koji se ostvari ide za rad galerije i podršku umetnicima”, naveo je Željko Grulović iz Šok zadruge.

Sugrađani su u razgovoru za Kanal 9 uglavnom ovu akciju ocenili pozitivno.

Totalna rasporadaja umetnosti je akcija koja traje već pet godina za redom, ali se prethodnih godina održavala na Limanskoj pijaci. “Piljari umetnosti” biće u centru Novog Sada od 12 do 18 časova svakog dana do kraja godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.