PIK utvrdila konačne rezultate izbora

Pokrajinska izborna komisija (PIK) je utvrdila konačne rezultate izbora od 24. aprila za poslanike u Skupštinu Vojvodine, u kojoj će sedeti poslanici sa devet lista.

437

PIK je utvrdila konačne rezultate izbora za poslanike u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine po kojima je izborna lista Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje osvojila 44,48 odsto glasova ili 63 od 120 mandata.

Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije osvojila je 8,86 odsto glasova i 12 mandata, prema konačnim podacima sa pokrajinskih izbora održanih 24. aprila koje je PIK utvrdio na današnjoj sednici, a koji su objavljeni na zvaničnom sajtu te komisije.

Po deset poslanika u budućem pokrajinskom parlamentu imaće Srpska radikalna stranka (SRS) koja je osvojila 7,66 odsto glasova i koalicija na čijem čelu je Demokratska stranka (DS) sa 7,24 odsto osvojenih glasova.

Devet mandata u Skupštini AP Vojvodine imaće Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koja je osvojila 6,43 odsto glasova, a lista Dosta je bilo ima sedam mandata i za nju je glasalo 5,54 odsto izašlih birača.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na osnovu 4,88 odsto osvojenih glasova na pokrajinskim izborima imaće šest madata u pokrajinskoj skupštini, a dva mandata će imati lista “Mađarski pokret za autonomiju” koja je osvojila 1,71 odsto glasova, dok je jedan mandat pripao Zelenoj stranci za koju je glasalo 1,14 odsto birača.

Ostale liste koje su učestvovale na pokrajinskim izborima nisu osvojile dovoljan broj glasova da bi prešle cenzus.

Po objavljivanju konačnih rezultata izbora, aktuelni predsednik Skupštine Vojvodine ima rok od tri dana da objavi datum održavanja konstitutivne sednice na kojoj će biti izabran novi predsednik, potpredsednici i sekretar pokrajinske Vlade.

Pastor je ranije za RTV izjavio da očekuje da će ceo proces konstituisanja nove vlade biti završen i pre isteka zakonskih rokova.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.