PIK Bečej: Sačuvati radna mesta

VIDEO K9: Nekada jedan od najvećih poljoprivrednih kombinata u bivšoj Jugoslaviji, PIK Bečej, bankrotirao je i nalazi se u stečajnom, a poverioci su odlučili da je jedino rešenje prodaja imovine. Ono na čemu se insistira, rekao je predsednik bečejske opštine Vuk Radojević u emisiji "Nema bez veze", jeste prodaja Kombinata u celosti kao pravnog lica i očuvanje što većeg broja radnih mesta.

832

PIK Bečej je od aprila 2011. u stečajnom postupku, a u maju ove godine je proglašen bankorot i sada je u proceduri prodaje, rekao je Vuk Radojević.

Uprkos tome, nekadašnji poljoprivredni gigant još uvek zapošljava oko 1.400 ljudi, redovno isplaćuje zarade i najveći je poslodavac u Bečeju, pa ne čudi što postoje zainteresovani da kupe Kombinat.

“Ono što mi intenzivno radimo u prethodnom periodu je komunikacija sa potencijalnim zainteresovanim kupcima. I danas smo imali jedan radni sastanak u Vladi Srbije, gde su bili i zainteresovani investitori “, istakao je Radojević.

Na sastanku Odbora poverilaca PIK-a Bečej početkom prošlog meseca usvojena je i nova procena vrednosti kapitala koja sada iznosi 87 miliona evra, te odlučeno da će Kombinat biti prodat u celosti kao pravno lice.

Ono na čemu se insistira, istakao je Radojević, jeste i očuvanje što većeg boja radnih mesta, jer su upravo zaposleni, naveo je on, uspeli da sačuvaju preduzeće u stečajnom postupku.

“Zaposleni su ti koji su očuvali PIK Bečej u ovom stečajnom postupku. oni su svojim entuzijazmom i nesebičnim zalaganjem održali nivo proizvodne aktivnosti, iako i danas primaju minimalne plate”, naveo je Radojević.

Očekuje se da će do kraja godine biti raspisano javno nadmetanje za prodaju celokupnog Kombinata.

Radojević je uveren da će ovo preduzeće uspeti da nađe kupca, s obzirom da, kako je naveo, ima zaokruženu poljoprivrednu proizvodnju, od primarne do finalnog proizvoda, što mu daje poseban značaj i ulogu u poljoprivredi Vojvodine i Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.