Pijan kola ne vozi!

VIDEO K9: U Gimnaziji "Laza Kostić" danas je organizovano predavanje za učenike trećeg razreda o bezbednosti u saobraćaju, ali i o opasnostima koje sa sobom nosi učešće u saobraćaju pod dejstvom alkohola. Učenici su kroz takozvane "pijane naočare" koje simuliraju određene stepene alkoholisanosti mogli da spoznaju svoje umanjene moći pod dejstvom alkohola.

935

Šest godina zaredom pod pokroviteljstvom grada, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja drži edukacije učenicima završnih razreda srednjih škola o tome koliko su mladi ugroženi u saobraćaju, o čemu treba da vode računa, kao i o zabludama i predrasudama koje imaju.

S učenicima tećeg razreda srednje škole, koji su u periodu kada polažu za B kategoriju, razgovaraju na temu upotrebe vozila pod dejstvom alkohola.

“Prosto su nam zanimljivi, zato što su mladi u tom nekom uzrastu najugroženiji i generalno u tom periodu oako ičega treba da se plaše to su saobraćaj i saobraćajne nezgode jer im od toga preti najveća opasnost. Oni se spremaju da uskoro polažu, ili su neki već položili za vožnju, a vozači upravo u toj prvoj godini vozačkog iskustva izazivaju tri puta više nezgoda od ostalih i preko 40% žrtava svih saobraćajnih nesreća su mladi ljudi, jer im pre svega nedostaje vozačko iskustvo”, ukazala je Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Jovanović ističe da većina ljudi njih nije ni učestvovala u saobraćajnim nesrećama, te da zato i ne znaju kako to izgleda i imaju ptopuno pogrešnu sliku o tome šta bi se desilo i kako bi oni reagovali.

Danas je jedna ovakva edukacija za učenike trećeg razreda održana u Gimnaziji Laza Kostić.

“I mogu vam reći da su, zaista, predavanja jako edukativna, da ih deca obožavaju, da su motivisana, rado dolaze i mi uvek podržavamo ovakve inicijative. Naime, evo sad smo već imali jedno predavanje, deca su bila u prilici da vide kako izgleda kada voze kola pod dejstvom alkohola i nadam se da ćemo na taj način apelovati na njihovu svest da ne sedaju pijani za volan, niti s nekim ko pije da ne sedaju kao suvozači, zbog toga što su oni sada ti koji polažu za kola. Mislim da su ova predavanja za njih veoma veoma edukativna”, rekla je Nataša Todorović, pomoćnik direktora Gimnazije “Laza Kostić”.

Todorović dodaje da bi ovakva predavanja i radionice trebalo organizovati češće i u svim školama.

“Jer pokazali su nam da, što se tiče stepena smrtnosti, da najveći je između 15-25 godina što samim tim pokazuje kada je opasan period za njih i kada ih edukovati na tu temu, jer oni misle ‘Šta ako malo popijem neće ništa smetatai ako sednem za volan’. Samouvereni
su tako da su se pogotovo dečaci zainteresovali, a za četvrti razred posle postoji i kviz, tako da će moći malo da se zabave, a i njima je sve zanimljivo što nije čista frontalna nastava”, navela je Todorović.

Jovanović je rekla da je bezbednost u saobraćaju ogroman problem i zahteva zajednički rad roditelja, dece, obrazovnih instuticija, profesionalnih insitutcija koje se bave saobraćajem, a ključ rešavanja problema je, samatra Jovanović u prevenciji, jer samo tako se on može dugoročno rešiti, a jedan od načina jeste edukacija. Kaznena politika kao rešenje je dobro i nephodno, ali ne dovoljno efikasno smatra ona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.