Ph vrednost za zdravu kožu deteta

VIDEO K9: Nega kože deteta posebna je briga roditelja, koji su često u dilemi koje preparate i na koji način da koriste. Kakvu ćemo kožu imati u starosti zavisi od toga kako je negujemo tokom čitavog života, a naročito u najranijem uzrastu, rekao je pedijatar, doktor Slobodan Maričić, u emisiji Otvoreni ekran, koji savetuje upotrebu samo testiranih medicinskih preparata koji će Ph vrednost kože održavati na poželjnih 5,5.

0
1234

Da bismo obezbedili zdravu kožu za ostatak života, moramo znati da je pravilno negujemo već od prvih dana, kažu pedijatri.

Koža prirodno ima blago kiselu sredinu, Ph vrednosti oko 5,5, koja nas štiti od spoljašnih uticaja koji bi mogli da izazovu onečišćenje ili oštećenje kože, od mikroorganizama do UV zračenja i prljavštine. Ph vrednost kože menja se u zavisnosti od životne dobi, a nije ista na svim delovima tela.

“Ovde bih posebno istakao kožu pazuha, kožu genitalne regije kožu ruku. Ona je svakako malo baznija , odnosno kisela još uvek, ali više ide ka onoj Ph sedmici i sasvim je pogodna za razvoj bakterijskih infekcija. Znači, ispod pazuha je toplo, vlažno, idealno za razvoj bakterijskih infekcija, pa još taj malo viši Ph, koji nije kiseo, pogodovaće samom razvoju. To isto važi i za pelensku regiju koja takođe uslovljava nastanak ili bakterijskih superinfekcija ili samog crvenila koje će se pojavljivati ili, pak, gljivičnih infekcija”, naveo je dr Maričić.

Zdrava koža zahteva negu, kvalitetne preparate sa vrednosti Ph oko idealnih 5,5, istakao je dr Maričić, stoga treba biti oprezan pri izboru kupki, šampona, losiona, balzama i krema za negu osetljive dečje kože.

“Ono što svakako ne, to su komercijalni preparati, to bih mogao da izdvojim i da kažem – ne. A što se tiče ostale medicinske kozmetike, svakako, svaka medicinska kozmetika koja je testirana i ispitana, ona se slobodno može primenjivati. Na deklaraciji te iste kozmetike postoji ubeležena ta ista vrednost, testirana, sada pričamo o Ph vrednosti, ali i svim drugim sastojcima koji se tu nalaze”, rekao je dr Maričić.

Povećan oprez, upozorio je on, neophodan je ukoliko se primete početni stadijumi bilo kakvih kožnih oboljenja.

“Recimo, temenjače na glavi, koja je veoma često prisutna kod novorođenčadi i odojčadi, ako je u pitanju ekcem, crvenilo kože lica, vrata, pregibnih površina i slično, naravno, moramo malo više voditi računa o tome šta ćemo koristiti od tih preparata”, rekao je dr Maričić.

Upotreba sapuna, koja je kod nas široko rasprostranjena i prihvaćena u održavanju higijene i odraslih i dece, za kožu, zapravo, nije preporučljiva, istakao je dr Maričić, jer, kako je naveo, sve ono što proizvodi veliku količinu pene ima previše baze u sebi i to zapravo ne bi trebalo da koristimo.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.