Petrovčani čuvaju običaje

VIDEO K9: Andrevlje je i ove godine bilo mesto okupljanja Petrovčana na tradicionalnom Petrovačkom poselu i uranku, koje organizuje Zavičajno udruženje „Petrovčani“ u Novom Sadu.

257

Bogatstvo Vojvodine ogleda se i u njenoj mulnietičnosti, kao i u velikom broju zajednica koje na ovom prostoru zajednički žive odvajkada, kao i onih koji su pristigli iz svih krajeva bivše zajedničke države, donoeći sa sobom svoju kulturu i običaje.

O njihovom očuvanju brinu zavičajna udruženja koja godišnje organizuju okupljanja svojih članova i ljudi poreklom iz zavičajnog kraja. Krajem maja na Andrevlju su se po osmi put sastali Petrovčani.

Petrovačko poselo i uranak održano je na jednom od najlepših proplanaka u nacionalnom parku Fruška gora, gde su Petrovčani i njihovi gosti, uz muziku i pesmu, igru i sport, jelo i piće, ostali do kasno u noć.

Osmi tradicionalni „Petrovači uranak“ propraćen je i bogatim sportskim programom: pikado, odbojka, gađanje iz vazdušne puške, kao i takmičenjem u košenju, uz nastup novosadskom Ansambla Vila u muzičkom delu programa.

Zajedništvo i saradnja na ovakvim okupljanjima, kako je istaknutu, najbolja su garancija da im zavičaj nikada neće pasti u zaborav.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.