“Petlja” – umetnost i kulturna politika

VIDEO K9: Inicijativa nezavisne kulturne scene Novog Sada održala je konferenciju povodom neodgovaranja Gradskog veća za kulturu na poziv da se napravi javna analiza rezultata konkursa za dodelu sredstava u kulturi grada Novog Sada.

0
770

Uprkos tome što je Gradska uprava za kulturu donela odluku da, umesto jednog velikog konkursa u resoru kulture, postoje tri konkursa, sa svojom članicom Milicom Pekić u jednoj od komisija, Inicijativa nezavisne kulturne scene uvidela je mnogo problema.

“Mi smo kroz razgovore i kroz njeno primarno iskustvo uočili niz nedostataka koji postoje pre svega u kriterijumima, zatim načinom bodovanja, zatim kreiranju rang liste, potom rad komisije, izveštaj komisija i konačno javni uvid u rezultat preraspodele javnog novca. Mi smatramo da zapravo poreski obveznici, građani Novog Sada, a onda i akteri u kulturi, pre svega ljudi iz nezavisne scene imaju pravo da znaju na koji način se taj novac redistribuira i u čije ideje ćemo uložiti taj novac”, rekao je Zoran Pantelić iz Inicijative nezavisne kulturne scene Novog Sada.

Spremnost za dijalog Grada sa Inicijativom postoji, s obzirom da je konferenciji prisustvovao i član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić, koji je ovaj potez Inicijative nazvao kucanjem na otvorena vrata.

“Predviđeno je da dvogodišnjim akcionim planom pokušamo naravno da unapredimo resor kulture u našem gradu, onoliko koliko je to izvodljivo i koliko je moguće. S tim u vezi, prošle nedelje je usvojen akcioni plan koji predviđa, kao što i strategija predviđa formiranje Foruma za kulturu, kao jednog savetodavnog permanentnog tela, gde će moći da učestvuju svi akteri u oblasti kulture. I mogu i da najavim da ćemo prvi forum imati 10. jula u Plavoj sali Skupštine grada Novog Sada, gde ćemo kandidovati određene teme, između ostalog i projektno finansiranje, kako bi došli do najboljeg mogućeg modela, poštujući evropsku praksu”, naveo je Rožić.

Na konferenciji je najavljeno otvaranje izložbe ‘Petlja’ u 20 časova u galeriji SULUV, koja direktno referiše na aktuelnu situaciju u kulturi grada Novog Sada. Izložba će trajati do 10. jula.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.