Peticijom do solidarnosti

VIDEO K9: Udruženje građana "Most solidarnosti" pokrenulo je onlajn peticiju u kojoj od funkcionera traže da se u narednom periodu solidarišu sa građanima i primaju minimalnu zaradu. Ova ideja ujedno je apel da se kriza koja je moguća posle pandemije podnese solidarno i da se njen teret ravnomerno rasporedi.

0
24

Kako obrazlažu u Mostu solidarnosti, posle pandemije korona-virusa na pragu smo nove ekonomske krize. Zato su pokrenuli peticiju koja je zasnovana na predlogu upućenom Vladi Srbije da donese uredbu koja bi regulisala da funkcioneri za svoj rad primaju minimalnu zaradu naredna tri meseca.

“Razlog za pokretanje ove inicijative je želja da se teret ekonomske krize što ravnomernije rsporedi. Drugi razlog je što zbog raspisivanja izbora, ustanove i institucije uglavnom ne rade, a zatim promocija solidarnosti kao temelja jednog društva, sa najvišeg nivoa. Najvažniji razlog je velika ekonomska korist od ove inicijative, jer po podacima Agencije za borbu protiv korupcije, mi imamo 30.000 funkcionera. Kada bi se ovom merom obuhvatila samo jedna trećina njih, i ušteda po jednom funkcioneru bila 500 evra, to bi bilo dovoljno za 20.000 minimalaca za ljude koji su ostali bez posla”, kazao je Milenko Vujić iz Udruženja građana “Most solidarnosti”.

Iako aktuelna tek nekoliko dana, peticija je privukla pažnju javnosti. Potpisi se ostavljaju na sajtu peticije.online. Cilje inicijatora, kako kažu, nije samo ušteda i preraspodela novca među zaposlenima, nego i buđenje svesti o tome da bi se solidarnost, u ovakvim okolnostima, morala podrazumevati.

“Pored važnosti toga da građani daju svoj potpis, važno je da promovišemo svest građana da su oni poslodavci funkcionerima, a da funkcioneri, odnosno političari shvate da su oni sluge naroda, a ne obrnuto. Smatram da ova peticija neće uspeti jedino ako ljudi koji o tome odlučuju nemaju svesti koliko je to važno”, dodao je Vujić.

Ovu ideju “Mosta solidarnosti” podržalo je više od 1.000 građana koji su do sada potpisali peticiju. Ujedno, ona stiže u trenutku kada je određeni broj radnika zaposlenih u privatnom sktoru, posebno u delatnostima koje stoje, ostao na minimalnim primanjima, a napomenimo i to da je u poslednjih mesec dana naglo uvećan broj pravnih lica koja su se odjavila iz Agencije za privredne registre

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.