Peticija protiv podizanja spomenika

VIDEO K9: Nakon više primedbi, žalbi i protesta dela javnosti zbog imena u čije ime će biti podignut spomenik "Nevinim žrtvama 1944/45" u Novom Sadu, organizovano je i potpisivanje peticije kako sporni spomenik ne bi bio postavljen na Limanu.

0
42

Tokom Racije u Bačkoj je početkom 1942. godine, mađarski fašisti ubili su više od 3.600 ljudi, od toga oko 1.300 u Novom Sadu.

Podizanje spomenika nevinim žrtvama stradalim posle oslobođenja grada na inicijativu Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara odobrila je Gradska uprava za urbanizam, ali se deo građana i pojedine političke organizacije žestoko usprotivile ovoj nameri, tvrdeći da je spisak imena na koji se predlagač pozvao primer lošeg rada Komisije, nepotpunih podataka i grešaka koje relativiziraju stvarne žrtve i narušavaju antifašističko nasleđe grada.  

Podizanje spomenika ne bi bilo sporno da je reč samo o nevinim žrtvama, već je reč o 15 imena lica koja su bili nalogodavci, saučesnici i izvršioci Novosadske racije 1942. godine, kažu u Političkom pokretu “Zajedno”, koji je jedna od 5 političkih stranaka i 10 formalnih i neformalnih udruženja građana koji su organizovali potpisivanje peticije protiv podizanja ovog spomenika na Limanu.

Radivoje Jovović je nabrojao i neka od imena koja su, kako je naveo, na spisku među nevinim žrtvama kojima se podiže spomenik na Limanu.

Jovović smatra da sporna imena na spisku nevinim žrtvama nisu greška koja se potkrala članovima konisije koji su, kako je rekao, imali godine da ga sastave, već da je reč, smatra on, o političkim ustupcima.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.